Külföld

Botrányt keltett a LIBE-delegáció svéd tagja

A migránspárti és LMBT-lobbi akciójaként jellemezték fideszes EP-képviselők az Európai Parlament alapjogi bizottságának úgynevezett tényfeltáró misszióját. A delegáció péntekig tartózkodik Budapesten.

Botrányt keltett a LIBE-delegáció svéd tagja
Érkezés: Wiseler-Lima, Vollath, Delbos-Corfield és Björk mögött Donáth
Fotó: Európai Parlament

Nagy visszhangot keltett a svéd és a nemzetközi sajtóban 2019-ben, hogy Malin Björk svéd európai parlamenti képviselő, a Baloldali Párt politikusa az EP-től kapott reprezentációs keretéből 150–200 háromdimenziós műanyag klitoriszt rendelt.

A reprezentációs keretből rendszerint bögrékre, tollakra és hasonló tárgyakra költenek a képviselők. Björk újságírói kérdésre azt mondta, nagyon örültek az emberek, akik kaptak a szokatlan reprezentációs tárgyból, amin egyébként Björk pártjának logója és különböző feminista jelképek szerepelnek.

Björk Svédország első, vállaltan leszbikus EP-képviselője, 2014 óta tagja az uniós parlamentnek, korábban az Európai Női Lobbi nevű szervezetnél dolgozott. A politikust számos kritika érte a svéd sajtóban azért is, mert mintegy egymillió svéd korona napidíjat vett fel hotel- és egyéb költségekre, miközben Brüsszelben él. Björk a svéd közszolgálati média, az SVT 2019-es cikke szerint azt állította, a tervet jóváhagyta az EP, és svédországi utazásaira költi a napidíjakat.

A pénz egy részét végül a híradás szerint visszafizette. Malin Björk az elmúlt években számtalanszor bírálta Magyarországot, többek között a bevándorlás témájában. A politikus tavaly a határok megnyitását követelte Görögországtól, sürgette a migránsok kötelező kvóta szerinti szétosztását, egyszer pedig a repülőgépen tüntetve akadályozta meg egy iráni férfi hazatoloncolását Svédországból.

Kapcsolódó írásaink