Külföld

A választással még nem int búcsút Merkel

A gyűlölet szításával vádolta a jobboldali AfD pártot a német kereszténydemokrata kancellárjelölt, Armin Laschet

A szövetségi választás után akár hónapokig képviselheti még Németországot ügyvivő kormányfőként Angela Merkel. A kancellár több nemzetközi csúcstalálkozón vesz részt, mielőtt átadja a stafétát utódjának. A szavazatokért küzdő Armin Laschet a minap élesen bírálta a jobboldali AfD-t, Markus Söder pedig ismét egy esetleges baloldali kormány veszélyére figyelmeztetett.

A választással még nem int búcsút Merkel
Akár hónapokig is vezetheti az ügyvivő kormányt a jelenlegi kancellár
Fotó: AFP/Markus Schreiber

Európa nem búcsúzik el Angela Merkel német kancellártól közvetlenül a most vasárnap esedékes szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után. A szövetségi kormányfő és miniszterei ügyvivőként dolgoznak tovább egészen az új kormány megalakulásáig, a koalíciós tárgyalások pedig hónapokig is eltarthatnak. Az előző, 2017-es szövetségi választásokat követően 172 napba telt, míg végül a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) megállapodott a szociáldemokrata SPD-vel a közös kormányzásról.

Emmanuel Macron francia elnök a múlt héten, miután Párizsban fogadta Merkelt, hangsúlyozta, hogy az új német kormány megalakulásáig a kancellárral szorosan együtt fognak működni a fontosabb kérdésekben. Az uniós ügyekkel foglalkozó Euractiv portál összeállításában emlékeztetett, hogy Németország partnereit kihívás elé állíthatja, ha Merkel úgy vezeti még hónapokig az országot, hogy közben esetleg nem a CDU, hanem más párt alakíthat kormányt.

Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy Németországot Merkel fogja képviselni október elején az EU–Nyugat-Balkán-csúcstalálkozón, ahogy valószínűleg a G20-csúcson is részt vesz október végén Rómában, és felszólalhat az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye Részes Feleinek (COP26) novemberi glasgow-i konferenciáján is.

Megbízatása végéhez közeledve is pozitívan ítélik meg a kancellár teljesítményét a világon a Pew Research Center nemzetközi felmérése szerint – írta hírportálján a brüsszeli Politico. A válaszadók 77 százaléka bízik Merkelben, aki így megelőzte Joe Biden amerikai elnököt (74 százalék) és Emmanuel Macront (61 százalék). A hollandok és a svédek 90 százaléka véli úgy, hogy Merkel helyesen cselekszik a világpolitikai ügyekben, a görög válaszadóknak viszont csupán 30 százaléka elégedett a kancellár teljesítményével. A vizsgálatban 16 fejlett gazdaság összesen 17 823 állampolgára vett részt.

Ismét Németország balra tolódására figyelmeztetett a bajor miniszterelnök. A CSU-t vezető Markus Söder a ZDF csatornán tegnap azt mondta, ezt csak akkor tudják megakadályozni, ha a CDU/CSU pártszövetség nyeri a választást.

A gyűlölet szításával vádolta meg a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) pártot Armin Laschet. A kereszténydemokrata kancellárjelölt a CDU szerdai rottenburgi kampányeseményén úgy fogalmazott, ellenzi azt a kisebbségekkel szembeni gyűlöletet, amelyet az AfD hozott a szövetségi és a tartományi parlamentekbe. Az AfD-nek el kell tűnnie a törvényhozásból – fogalmazott a politikus.

Armin Laschet és a szociáldemokrata Olaf Scholz közül a kereszténydemokrata jelölt lenne a rátermettebb kancellár a liberális FDP-t vezető Christian Lindner szerint. A politikus a ZDF televízióban felidézte, hogy pártja évek óta a CDU-val alkot kormánykoalíciót a Laschet vezette Észak-Rajna-Vesztfália tartományban.

Drámaian leépültek a Bundeswehr képességei


Az Alternatíva Németországnak (AfD) párt jelentése szerint a német hadsereg jelen állapotában nem lenne képes megvédeni az országot egy katonai vészhelyzet esetén. Kutatásuk eredménye azt mutatja, hogy a Bundeswehr felkészültsége szempontjából katasztrofális irányba halad. Az AfD szerint főleg a hadsereg prioritásaival vannak komoly bajok, mivel ezek a harcképesség növelése helyett inkább egy baloldali szociális politika megvalósítására összpontosulnak.

A parancsnokot például ma már csak csoportvezetőnek szabad szólítani, és a hímnemű fogalmak átnevezésére is sok erőfeszítést szentelnek. A jelentés szerint a felszereléssel is komoly problémák vannak. A 245 Leopárd II tankból mindössze 101 bevetésképes, a 93 amúgy is elavult Tornádó vadászgépből csak 20 működőképes, és az 53 Tigris támadóhelikopterből csak 12 használható.

Az AfD szerint a Bundeswehr katasztrofális állapota jórészt a forrásmegvonásoknak köszönhető. A NATO elvárásai szerint a tagállamoknak költségvetésük legalább két százalékát kellene a védelemre fordítaniuk, de Németországban ez az arány épp a közelmúltban zuhant 1,5-ről, 1,4 százalékra. Több megfigyelő szerint a drámai leépülés épp Ursula von der Leyen volt német hadügyminiszter idejében kezdődött, aki jelenleg az Európai Bizottság elnöke.
(DD)

Kapcsolódó írásaink

Merkel helyére pályázik Macron Európában

ĀBerlin helyett már Párizsnak tesz szívességeket az uniós bizottságot vezető Von der Leyen, aki közeli szövetségesét fogja elveszíteni a szövetségi parlamenti választás után