Külföld

„Folytatni kell a kapcsolatok normalizálását Izrael és az arab országok között”

Tovább kell folytatni a kapcsolatok normalizálását Izrael és az arab országok között a kölcsönös előnyök mentén, ez fontos lenne Magyarország és Közép-Európa biztonsága szempontjából is - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön New Yorkban.

„Folytatni kell a kapcsolatok normalizálását Izrael és az arab országok között”
Szijjártó Péter Jared Kushnerrel egyeztetett
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter délelőtt Jared Kushnerrel, Donald Trump előző amerikai elnök vejével és volt közel-keleti főtanácsadójával egyeztetett az ENSZ Közgyűlése 76. ülésszakának alkalmából. A találkozó középpontjában a Washington által tető alá hozott „Ábrahám-egyezmények” voltak, amelyek keretében tavaly az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Marokkó és Szudán is normalizálta a viszonyát Izraellel.

Objektum doboz

Szijjártó Péter hangsúlyozta: ezek a megállapodások „hosszú évtizedek reménytelensége után hozták el azt a reményt a Közel-Keleten, hogy a dolgok mehetnek a jó irányba, a béke irányába, a békés együttélés, a kölcsönös előnyök és tisztelet irányába is”.

Jó lenne, ha nem illanna el az egyezmények által megteremtett momentum, és esetleg sikerülne további arab országokat is bevonni ebbe a körbe - emelte ki. Hozzátette, hogy Kushner és csapata létrehozta az Ábrahám-megállapodások Nemzetközi Intézetét annak érdekében, hogy fennmaradjon a megállapodások gondolatisága, és ezt a célt a magyar kormány is támogatja minden nemzetközi fórumon.

„Magyarország és Közép-Európa, illetve a Közel-Kelet biztonsága szorosan összefügg. Ha a közel-keleti térségben a dolgok a biztonság, a nyugalom irányába mutatnak, az mindig jó Közép-Európának” - szögezte le.

Objektum doboz

A miniszter arról is beszámolt, hogy az előző amerikai kormányzat alatt „soha nem látott magasságokba emelkedett” az Egyesült Államok és Magyarország közötti politikai együttműködés. Ennek szerinte az is oka volt, hogy Donald Trump és Orbán Viktor kormányfő hasonlóan gondolkodott számos kérdésről, például a migrációról, a határok védelméről, a gazdaság fejlesztéséről, a családokról, illetve a kereszténység jelentőségéről és a keresztény közösségek védelméről.

Szijjártó Péter amerikai zsidó szervezetek képviselőivel is találkozott, akiknek elmondta: a lehető leghatározottabban fel kell lépni a modernkori antiszemitizmus ellen, amely az illegális migrációs folyamatok nyomán megjelent Európa egyes részein.

A külügyminiszter beszélt arról, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett az antiszemitizmus elleni harc mellett. Mint közölte, emellett a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy „igazságos, fair és kiegyensúlyozott nemzetközi politikai megközelítés jöjjön létre” Izraellel szemben.

Objektum doboz

Kiemelte, hogy a koronavírus-járvány egy időre zárójelbe tett több globális biztonsági kihívást, amelyek most ismét egyre súlyosabbá kezdenek válni. Szerinte ilyen például a migráció, amely immár nem csak biztonsági és kulturális, hanem egészségügyi kockázatokat is hordoz magában.

Hozzátette: az illegális bevándorlás nyomán Európa nyugati felében felütötte a fejét a modernkori antiszemitizmus, amelyet a lehető leghatározottabban üldözni kell.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Magyarországon zéró toleranciát vezettek be az antiszemitizmussal szemben. „Világossá tettük, hogy amíg mi kormányzunk, addig a zsidó közösség tagjainak semmitől nem kell félnie Magyarországon” - fogalmazott.

A magyar kormány kifejezetten Izrael-barát külpolitikát folytat, ezzel szemben a nyugat-európai országok gyakran helyezkednek Izrael-ellenes álláspontra, nyilvánvalóan azért, mert az illegális bevándorlás nyomán átalakult szavazóbázis ezt valamilyen módon megköveteli - mondta.

Kapcsolódó írásaink