Külföld

Laschet: A német stabilitás a cél

Markus Söder vizsgálat alá vetné a gendersemleges nyelvhasználatra vonatkozó irányelveket a bajor egyetemeken

Káros lenne a német gazdaságra nézve egy esetleges adóemelés a járvány után – hangsúlyozta tegnap Armin Laschet a délnyugat-német munkaadói érdekszövetség, a Südwestmetall dolgozói előtt mondott beszédében.

Laschet: A német stabilitás a cél
Armin Laschetet
Fotó: AFP/dpa/Marius Becker

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltje a stuttgarti eseményen a Die Welt című lap szerint azt mondta, egész Európa arra törekszik, hogy Németország stabil maradjon, ha azonban a választások után baloldali kormány alakul, növekedni fognak az adók, és sok vállalat külföldre költözhet.

Friedrich Merz, Laschet kampánycsapatának gazdasági szakértője hozzátette, hogy az uniós tagországok közül Németországban a legmagasabb az adóteher, a társadalombiztosítási járulék és az energiaköltség. „A citromot kifacsarták”, Németország nem adóemelésekkel, hanem a gazdaság felvirágoztatásával és a fenntartható államháztartással képes az előrelépésre – fogalmazott. Merz szerint egyre többen kételkednek a szociáldemokrata kancellárjelölt, jelenlegi pénzügyminiszter Olaf Scholz rátermettsé­gében a közelmúlt pénzügyi botrányai miatt.

A szövetségi pénzügyminisztériumban múlt héten tartott házkutatás után ügyészségi eljárás indult a tárca államtitkára, Wolf­gang Schmidt ellen, amiért a politikus a Twitteren közzétette a házkutatásról szóló döntést. Scholz a ZDF csatornán azt mondta, nem akar következtetéseket levonni az ügyből, ugyanis egy Twitter-bejegyzésről van szó, nem a minisztérium elleni vizsgálatról.

Megvizsgálná az egyes bajor egyetemeken bevezetett gendersemleges nyelvhasználatra vonatkozó irányelveket Markus Söder.

A tartomány miniszterelnöke az Augsburger Allgemeine című lapnak azt mondta, nem szabad megengedni, hogy egy diák rosszabb értékelést kapjon azért, mert nem megfelelő kifejezésmódot használja. A gendersemleges írás a németben leginkább arra irányul, hogy a csoportokra utaló többes számú főneveknél ne a férfiakra utaló alak legyen az általános, hanem a nők is jelenjenek meg.

Kapcsolódó írásaink

Folytatódott Olaf Scholz menetelése

ĀLaschet támadásai ellenére is a szociáldemokrata politikus nyerte a kancellárjelöltek második televíziós vitáját, Baerbock a Der Spiegel szerint elvesztette a csatát