Külföld

Felavatták Szladits Károly jogászprofesszor szobrát Dunaszerdahelyen

Születésének 150. évfordulója alkalmából szülővárosában, Dunaszerdahelyen felavatták Szladits Károly jogászprofesszor szobrát - számolt be Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon.

Felavatták Szladits Károly jogászprofesszor szobrát Dunaszerdahelyen
Szülővárosában, Dunaszerdahelyen állítottak szobrot Szladits Károlynak
Fotó: Facebook/Varga Judit

A tárcavezető bejegyzésében emlékeztetett: Szladits Károly minden idők egyik legnagyobb, nemzetközi hírű magyar magánjogásza, professzor, kodifikátor, folyóirat-szerkesztő és nemzetközi döntőbíróságok tagja, aki maradandót alkotott hazánk jogfejlődésben.

Szladits hosszú élete során a magyar történelem több sorsfordulóját is átélte, amelyekre kortársai egymástól szélsőségesen eltérő válaszokat adtak. Ő a klasszikus magánjog tulajdont és családot védő és előtérbe helyező gondolatvilágát tartotta sajátjának, de korántsem volt maradi. Haladó volt a konzervatívok, és konzervatív a haladók között.

Nevét pályatársai és tanítványai életében és még jóval halála után is tiszteletteljes szeretettel illették. Nem véletlen, hogy a jogászok ma is szívesen idézik gondolatát, miszerint: a jog nem csak az ész, a paragrafusok, hanem a szív dolga is.

Varga Judit posztjában köszönetet mondott Lévai Anikónak és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek, a Szladits Károly Emlékbizottságnak, az Alkotmánybíróságnak, a Kúriának, a Magyar Országos Közjegyzői Kamarának, a Magyar Tudományos Akadémiának, a Terror Háza Múzeumnak, az ország különböző jogi karainak, Dr. Hájos Zoltán polgármester úrnak és általa Dunaszerdahely polgárainak, amiért ilyen tisztelettel adóznak Szladits Károly emlékének.

Végül a miniszter elismerését fejezte ki a szobor alkotójának, Lebó Ferenc, Munkácsy-díjas szobrászművésznek a városhoz és ünnepelt szülöttjéhez méltó művéért.

„Az Igazságügyi Minisztérium nevében mondhatom, hogy nagy örömmel járultunk hozzá a kezdeményezés megvalósításához” - zárta bejegyzését Varga Judit.

Kapcsolódó írásaink

„Brüsszel behódolást vár el”

ĀArra használják fel a helyreállítási alapokat, hogy olyan nemzeti politikákba is beleszóljanak, amihez semmi közük - jelentette ki Varga Judit

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom