Külföld

Deutsch: Nem hagyjuk, hogy Brüsszel szétverje az unió egységét!

Az Európai Parlament szerda plenáris ülésén Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megtartotta az Unió helyzete címet viselő, szokásos évértékelő beszédét. Az év legfontosabb európai parlamenti vitájában Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy Brüsszel a közép-európai térség országaival fennálló vitáit hatalmi szóval, erőből kívánja rendezni. „számunkra, szabadságszerető és patrióta közép-európaiak számára az európai együttműködés és az unió egysége túlságosan fontos dolog ahhoz, mintsem hagyjuk, hogy azt módszeresen szétverjék” - emelte ki.

Deutsch: Nem hagyjuk, hogy Brüsszel szétverje az unió egységét!
A beszédet követő vitában Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője szólalt fel
Fotó: MH

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén Ursula von der Leyen bizottsági elnök az Unió helyzete című évértékelő beszédében ismertette az elmúlt időszak uniós eredményeit, kihívásait és a közeljövő uniós prioritásait.

A beszédet követő vitában Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője elmondta: „Teljességgel elfogadhatatlan, hogy Brüsszel a közép-európai térség országaival fennálló vitáit hatalmi szóval akarja rendezni!„.  A delegációvezető felszólalásában kitért arra, hogy a közép-európai térség országai és polgárai nem panaszkodnak még akkor sem, amikor az európai ideológiai fősodor képviselői gyarmattartókra jellemző felsőbbrendűséggel nézik le őket. És akkor sem, amikor mindenféle ürüggyel politikailag és jogilag is támadnak majd 70 millió közép-európai embert, pedig bizony a helyzet ez.

Objektum doboz

A delegációvezető hangsúlyozta: „Mindaz, amit tesznek, ahogy Brüsszel hatalmával visszaélve, antidemokratikus és törvénytelen módon kívánják ránk kényszeríteni a genderrel, a migrációval, a nemzeti és alkotmányos szuverenitásunk csorbításával, Brüsszel birodalmi hajlamaival kapcsolatban az akaratukat; mindez aláássa, sőt szétveri az európai együttműködést, rombolja az Unió egységét”. „És számunkra, szabadságszerető és patrióta közép-európaiak számára az európai együttműködés és az Unió egysége túlságosan fontos dolog ahhoz, mintsem hagyjuk, hogy azt módszeresen szétverjék„ - emelte ki Deutsch Tamás.

„Egy teljesen hazug utópia jelent meg Ursula von der Leyen beszédében”

A Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselői számára elfogadhatatlan, hogy a közép-európai térség országaival fennálló vitáit az Európai Bizottság erő alapján, hatalmi szóval akarja rendezni - jelentette ki Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő Strasbourgban, Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének az unió helyzetét értékelő éves beszédében elmondottakra reagálva szerdán.

Deutsch Tamás magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: az EP fideszes képviselőcsoportja úgy látja, hogy „az az erőszakos, törvénytelen és antidemokratikus fellépés, melynek jegyében az európai ideológiai fősodor a véleményét hatalmi erővel akarja rákényszeríteni a tagállamokra, szétveri az európai együttműködést, súlyosan aláássa az Európai Unió fontos egységét”.

Kijelentette: egy „teljesen hazug utópia jelent meg” Ursula von der Leyen beszédében, melyben csupán Európáról, az európai polgárokról, a huszonhét európai uniós ország mindennapjait érintő gondokról és bajokról feledkezett meg.

A magyar politikus figyelmeztetett: a bizottsági elnök egyebek mellett sok millió illegális bevándorlót hívott meg az Európai Unióba. Nem az európai határok megvédéséről, nem az illegális migránsáradat megállításáról beszélt, hanem meghívót tolmácsolt a bevándorlóknak - jelentette ki Deutsch Tamás.

Az EP-képviselő leszögezte: Von der Leyen „világosan és egyértelműen kiállt az Európán kívülről pénzelt, agresszív, szexuális gender-propaganda mellett”. Továbbá „teljesen illuzórikus zöld álmodozásról” beszélt, amely olyan javaslatokat tartalmaz, ami kapcsán a zöld átállás költségeit európaiak millióival akarják kifizettetni. Ez ellentétes Európa közös érdekeivel, ellentétes az európai gazdaság versenyképességének szempontjaival és a magyar nemzeti érdekekkel is. Magyarország azt mondja, hogy azok a nagy szennyező vállalatok fizessék meg a zöld átállás költségeit, amelyek a legnagyobb okozói a klímaváltozásnak - emlékeztetett Deutsch Tamás.

Deli Andor fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében azt hangoztatta: Európa erősödne a nyugat-balkáni bővítéssel. Minden eddigi bővítési hullám új energiákat és lendületet hozott Európa számára. A kelet-közép-európai bővítés nem csak Európa belső egységét teremtette meg, hanem globális pozícióját is megerősítette. Ugyanezt hozná a nyugat-balkáni bővítés is, élén Szerbiával, a térség kulcsországával - mondta.

A tagjelölt ország kitart az európai integrációs irányvonal mellett, annak ellenére, hogy jövőre immár tizedik évét tölti tagjelölti státuszban és sajnos még korántsem jár a csatlakozási folyamat végén - mondta a vajdasági politikus. „Az idő sürget! Remélem, hogy a jövő évértékelő beszédeiben már határozottabb politikai meglátásokról fogunk hallani” - tette hozzá.

Hidvéghi: Az EP folytatja ideológiai hadviselését

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: az EP folytatja ideológiai hadviselését a közép-európai tagállamokkal, köztük Magyarországgal és Lengyelországgal szemben. A támadások elsősorban családjogi, kulturális, értékrendbeli kérdéseket érintenek. A héten elfogadott, szexuális kisebbségek jogait érintő EP-állásfoglalás durván belegázol tagállami alkotmányos jogkörökbe - mondta Hidvéghi Balázs.

„Magyarország élen jár abban, hogy támogatja a családalapítást és a gyermekvállalást. Nem szabad engednünk abban, hogy ezt a jogot bármire hivatkozva elvegyék” - fogalmazott.

A bevándorlás kérdésével kapcsolatban kifejtette: különösen fontos megőrizni a józanságot és a felelősségérzetet, hiszen látható, hogy Afganisztánból újabb migrációs hullám várható. Ha az Unió vezetői kétértelmű kijelentéseket tesznek, ha nem egyértelműsítik azt, hogy nem lehet illegálisan Európába jönni, a határok nincsenek nyitva bárki előtt, az problémákat és kezelhetetlen válságot okozna ismét az Unió határain és belső területein egyaránt - figyelmeztetett.

Az EP szerdai, a jogállamiság lengyelországi helyzetével foglalkozó vitájával kapcsolatban a képviselő azt mondta, az EP minden lehetséges területen és témában támadja Lengyelországot, súlyosan és durván belegázolva az ország alkotmányos rendjébe, tagállami jogköreibe.  „A vita során ki fogok állni Lengyelország mellett, ugyanis az egész Európai Unió szempontjából fontos, hogy betartsuk a szabályokat” - fogalmazott.

Az EP szélsőséges baloldali többségének is figyelembe kell vennie, hogy az EU-t szerződések szabályozzák. Ezeket tiszteletben kell tartani, csakis akkor tud működni az együttműködést - tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Kapcsolódó írásaink