Külföld

Dániában csak akkor kaphatnának segélyt a bevándorlók, ha dolgoznak

Olyan munkalogikát akarunk bevezetni, ahol az embereknek kötelességük hasznossá tenni magukat - mondta az északi ország miniszterelnöke

A jövőben csak akkor kaphatnának segélyt a bevándorlók a dán kormány tervei szerint, ha munkát vállalnak.

Dániában csak akkor kaphatnának segélyt a bevándorlók, ha dolgoznak
(Képünk illusztráció)
Fotó: Abdulnaser Alseddik / ANADOLU

Mette Frederiksen miniszterelnök kedden a dpa hírügynökség szerint közölte: „Olyan munkalogikát akarunk bevezetni, ahol az embereknek kötelességük hasznossá tenni magukat.” Elmondása szerint a javaslat első körben azokra vonatkozna, akik már három vagy négy éve kapnak szociális támogatást, mégsem rendelkeznek semmilyen végzettséggel és dán nyelvtudással. A kormányfő szerint rossz szolgálatot tettek azzal, hogy eddig nem követeltek meg semmit a bevándorlóktól. A segélyért cserébe a kormány heti minimum 37 óra munkát vár el.

Peter Hummelgaard munkaügyi miniszter szerint céljuk az integráció hatékonyabbá tétele, a munkára pedig példa lehet a szemétszedés is. A szociáldemokrata kormány terveit még a parlamentnek is jóvá kell hagynia. A koppenhágai vezetés évek óta szigorú migrációs politikát folytat, nemrégiben azt a célt tűzte ki, hogy a menedékkérők számát nullára csökkenti. A parlament emellett júniusban elfogadta azt a javaslatot, amely alapján a kérelmük elbírálásáig a bevándorlókat Európán kívüli országokba vinnék.

Kapcsolódó írásaink