Külföld

Példa nélküli felhívás a keresztény egyházak vezetőitől

A világ három legjelentősebb keresztény egyházi vezetője példa nélkül álló közös felhívást intézett kedden a hívekhez az ENSZ novemberi glasgow-i klímavédelmi konferenciája (COP26) előtt, arra kérve őket, hogy „hallják meg a Föld kiáltását”, és segítsék a klímaváltozás hatásainak enyhítésére irányuló erőfeszítéseket.

Példa nélküli felhívás a keresztény egyházak vezetőitől
Ferenc pápa
Fotó: AFP/Ayman Henna

Ferenc pápa, Justin Welby canterbury-i érsek és I. Bartholomaiosz ortodox ökumenikus pátriárka a „Közös üzenet a teremtés védelmében” című dokumentumban ezenkívül azt kéri a hívektől: imádkozzanak azért, hogy a világ vezetői bátor döntéseket hozzanak a csúcstalálkozón. „Hitétől és világnézetétől függetlenül arra kérünk mindenkit, hogy hallja meg a Föld és a szegény emberek kiáltását, vizsgálja felül életmódját és hozzon nagy áldozatot a Földért, amelyet a Teremtőtőtől kaptunk” - írták.

Ferenc pápa az 1,3 milliárd hívőt számláló római katolikus egyház feje, Bartholomaiosz 220 millió ortodox keresztény vallási vezetője, Welby pedig a 85 millió fős anglikán világközösség rangidős püspöke. Mindhárman nagyon aktívak környezetvédelmi ügyekben, és egyetértenek abban, hogy a klímaváltozás és a globális felmelegedés legalább részben az emberi tevékenységnek - mint például a fosszilis energiahordozók használatának - a következménye. „A nyers valóság az, hogy cselekedeteink elkerülhetetlen következményeként csökken a biodiverzitás, pusztul a környezet, változik a klíma, mert önző módon többet használtunk fel a Föld adta erőforrásokból, mint amennyi veszteséget a bolygó elvisel. A közelmúltbeli szélsőséges időjárási események, természeti katasztrófák, áradások, tüzek, aszály és a tengervízszint emelkedése mind azt jelzi, hogy a klímaváltozás nem egy jövőbeli probléma, hanem közvetlenül befolyásolja az emberiség fennmaradását” - írták a vallási vezetők.

Justin Welby canterbury-i érsek
Justin Welby canterbury-i érsek
Fotó: AFP/Dominic Lipinski

Elképzelhető, hogy konferenciát el kell halasztani, mert sok országban még súlyos a koronavírus-járvány. A skót püspökök közlése szerint Ferenc pápa részt akar venni a csúcstalálkozón, de ezt befolyásolja majd egészségi állapota. Welby érsek szóvivője szerint ott lesz, Bartholomaiosz hivatala pedig egyelőre nem tudatta a pátriárka erre vonatkozó terveit. A Vatikánban október 4-én találkozót rendeznek a világ 40 vallási vezetője és 10 vezető tudósa számára, hogy közös álláspontot alakítsanak ki a konferencia előtt.

Kapcsolódó írásaink