Külföld

Eredményes a magyar modell

A XXI. Század Intézet legújabb elemzése a Talibán afganisztáni hatalomátvétele nyomán hasonlítja össze a mozgalmat az Iszlám Állam által képviselt világnézettel, valamint ezzel összefüggésben vizsgálja az Európai Unió előtt álló kihívásokat is.

Eredményes a magyar modell
Több ezren vártak a kabuli repülőtéren arra , hogy kimenekítsék őket
Fotó: AFP/MOD

Az elemzést, amely az Európa: ismét a terror frontvonalában? címet viseli, Bíró András készítette.

Megállapításai szerint a tálibok hatalomátvétele Afganisztánban újabb szöget ütött a liberális intervencionizmus koporsójába, az iszlamisták sikerrel foglalták el az országot, és kezdtek hozzá saját államépítésükhöz, aminek a nemzetközi közösség mindössze passzív szemlélőjévé vált. 

Ennek következtében az Afganisztáni Iszlám Emirátus a terrorizmus és a migrációs kibocsátás fellegvárává válhat, miután a rezsimváltás következtében többszázezer, ellenőrizhetetlen hátterű ember indult útnak Európa irányába.

A magyar kormány a kezdetektől fogva kitartott azon elhatározása mellett, hogy a magyarok dönthetnek arról, kivel akarnak együtt élni és kivel nem. A brüsszeli intézményrendszer elleni harcot a migrációról szóló nemzeti konzultáció is legitimálta, majd a kvótaharcok során Magyarország rendre győzedelmeskedett. Ezt bizonyítja, hogy a magyar kormány által több éve hangoztatott politika egyre inkább irányadóvá válik az unión belül is, amelynek implicit elismerése a nyugati hatalmak által éppen a jelenlegi, küszöbön álló migrációs krízis kommunikálása során fedezhető fel, mutat rá az elemzés, amely kiemeli: az európai nemzetállamok politikusai egyre inkább kénytelenek szembesülni azzal, hogy a magyar kormány által 2015 óta következetesen képviselt bevándorláspolitika az egyetlen járható út.

„Mindezzel párhuzamosan Magyarország nemzetközi kötelezettségeit teljesíti, hiszen azoknak az afgán állampolgároknak segítséget nyújt, akik az elmúlt húsz évben tolmácsként, vagy bármilyen más minőségben dolgoztak a magyar NATO-csapatoknak. Ám Magyarország nem hajlandó a magyar emberekkel megfizettetni a katasztrofálisan végrehajtott afganiszáni kivonulásnak a következményeit, és továbbra is ellentmond a tömeges bevándorlás bármilyen formájának” - szögezi le az elemzés, hozzátéve: mára már az Európai Unió nyugati vezetői szembefordultak a korábbi, emberjogi fundamentalizmustól vezérelt Willkommenskultur ideológiájával és egyre inkább igazodnak a magyar kormány által következetesen képviselt bevándorláspolitikához - szögezi le az elemzést, amely teljes terjedelmében itt található meg.

Kapcsolódó írásaink