Külföld

Varga Judit: Megőrizzük a kontinens kulturális örökségét

Minden őszi politikai szezon évadnyitó vitarendezvénye, konferenciája az Európa Fórum, melyen Karoline Edtstadler osztrák Európa-ügyi miniszter meghívására vesz részt Varga Judit igazságügyi miniszter.

Varga Judit: Megőrizzük a kontinens kulturális örökségét
Az Európa Fórum témái közt szerepel a migráció, a klímapolitika, a vírus utáni helyreállítás és az Európa jövőjéről szóló konferencia-sorozat is
Fotó: Facebook / Varga Judit

Bár a nemzetközi média és egyes politikusok olykor szeretik fekete bárányként beállítani Magyarországot, ehhez képest visszatérő vendégei vagyunk az Európa Fórumnak, ami az Unió jövőjéről folytatott közös gondolkodás egyik legfontosabb rendezvénye minden évben - olvasható az igazságügyi miniszter közösségi oldalán.

„Magyarország köszöni, jól van, a Fórumon elszigetelődésnek nyomát se látni. Sokan kíváncsiak a véleményünkre, megoldásainkra és egyre többen tekintenek ránk követendő példaként és fogadják meg Európát építő tanácsainkat!”

A nap folyamán Varga Judit Dubravka Suica biztos asszonnyal, az Európai Bizottság alelnökével, folytat megbeszélést, valamint Karoline Edtstadler osztrák Európa-ügyi miniszter meghívására részt vesz a kontinensünk előtt álló kihívásokról szóló panelbeszélgetésen.

Objektum doboz

Az Európa Fórum témái közt szerepel továbbá a migráció, a klímapolitika, a vírus utáni helyreállítás és az Európa jövőjéről szóló konferencia-sorozat is - foglalta össze az igazságügyi miniszter.

Hangsúlyozta továbbá, hogy egy dolog világos: Magyarország továbbra is elkötelezett Európa és az Unió mellett, mi építeni akarjuk ezt a közösséget és nem mesterkélt ideológiai vitákkal szétzúzni az egységet.  Ezért is védjük rendületlenül Európa kulturális és fizikai határait, mindeközben élen járunk a kontinens jövőjéről folytatott gondolkodásban - hangzik el a videóban.

Objektum doboz

Egy másik posztban Varga Judit arról beszél: nem várunk elismerést, csupán beismerést:

„Az Alpbachban zajló panelbeszélgetésünk során több, a kontinensünket fenyegető kihívásról is szó esett, melyek közül ma talán a világjárványok és a tömeges migráció jelentik a legnagyobb veszélyt. A 2015-ös migrációs válság bebizonyította, hogy a hatályos uniós rendelkezések képtelenek kezelni egy ilyen krízist. Ne higgyük, hogy 2015 egyedi eset lett volna. Az afganisztáni helyzet okán egy újabb válság küszöbén állunk. A jövőben pedig ezek az események sűrűbbek és súlyosabbak lesznek” - mutatott rá a tárcavezető, emlékeztetve: a Bizottság számos kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, miközben hazánk a migrációs válságra próbált megfelelő eszközöket alkalmazni, egyúttal eleget tenni annak az uniós jogi kötelezettségnek, hogy az unió külső határainak védelmét hatékonyan biztosítsa.

„2015-ben hatékony válaszokkal és megoldásokkal szolgáltunk egész Európának, ennek ellenére mégis csak bírálatokat kaptunk. Mára azonban egyre többen értenek egyet velünk abban, hogy a migráció problémáját helyben, a kiindulópontoknál kell megoldani és nem az unió területén. Azonban migrációs paktumról szóló tárgyalások évek óta megrekedtek, így az állam és kormányfők hiába nyilvánítják ki szándékukat a külső kezelés irányába, érdemi lépés azóta sem történt, új szabályozásban nem tudtak megállapodni” - írta a miniszter.

Objektum doboz

Nekünk, magyaroknak mindig is az európai egység megőrzése volt a célunk. Ez most sincs másképp. Nemet mondunk a közösséget szétverő ideológiai boszorkányüldözésekre és támogatjuk a konstruktív, egymás tiszteletén alapuló, okos párbeszédet!

Kapcsolódó írásaink