Külföld

Az a gyanús, aki nem gyanús: retteg a Deutsche Welle

A fiatal jobboldali influenszerek "alattomos" praktikáira figyelmeztetett a Deutsche Welle egy friss riportjában, amit a 888.hu közölt magyar feliratokkal is. 

Az a gyanús, aki nem gyanús: retteg a Deutsche Welle
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

A riportban megszólaltattak egy német lányt, aki korábban maga is a bevándorlás veszélyeiről és más, jobboldali témákról beszélt a közösségi oldalakon. 

A csak Lisaként említett egykori aktivista többek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy a mai jobboldali fiatalok – például a műsorban is bemutatott identitáriusok – már nem a tipikus baseballütős bőrfejűek, hanem galléros pólót hordanak, jólfésültek, nem isznak alkoholt. 

A Deutsche Welle riportere egyebek mellett azt fejtegette, hogy a jobboldaliak elsőre nem direkt politikai témákkal szólítják meg a fiatalokat, hanem pozitív, hagyományos világképet közvetítenek, a hagyományokat, a családot, a természet szeretetét hangsúlyozzák. 

Maik Fielitz német „szélsőjobboldal-szakértő” a műsorban arra panaszkodott, hogy mivel ezek a tartalmak közvetlenül nem minősíthetőek szélsőségesnek, egyelőre nincs módja arra, hogy „elfojtsák” őket. Kifejtette, az ilyen, ártatlannak tűnő bejegyzésekkel radikalizálják a fiatalokat. 

Kapcsolódó írásaink

Félrevezetik a serdülő fiatalokat

ĀA hormonkezelés és a radikális orvosi beavatkozások gyerekeknek szóló népszerűsítésének ideológiai indíttatása van, a hosszú távú következményekre viszont kevesen figyelmeztetnek