Külföld

Bécsben elfogták a harmadik afgán migránst is

Az osztrák rendőrség szerda este elfogta azt a harmadik afgán migránst, akit a hétvégén a halála előtt többszörösen megerőszakolt 13 éves kislány meggyilkolásával gyanúsítanak - jelentette be Franz Ruf, az osztrák rendőrség közbiztonsági főigazgatója csütörtökön Bécsben.

Bécsben elfogták a harmadik afgán migránst is
Rendőrök a bécsi parkban, ahol a meggyilkolt lány holttestét megtalálták
Fotó: heute.at

A kislány holttestét Bécs 22. kerületében egy fának támasztva járókelők találták meg, még szombaton reggel. A rendőrség tanúvallomások alapján hétfőn őrizetbe vett két afgán férfit. Egyikük 18 éves, 2015-ben érkezett Ausztriába, és az egyszer már megítélt menedékjogát különböző bűncselekmények - kábítószerkereskedelem, garázdaság, rablás, testi sértés - elkövetése miatt visszavonták, de kitoloncolni nem tudták, mert még kiskorú volt.

A másik őrizetbe vett gyanúsított 16 esztendős migráns, 2021 áprilisában érkezett Ausztriába, menedékkérelmet adott be, melynek elbírását felfüggesztették.

Osztrák lapértesülések szerint a kihallgatásuk során - mely tolmácsok közreműködésével folyt - a gyanúsítottak nem mutattak megbánást.

A rendőrség nem zárta ki további tettestársak közreműködését, így került sor a harmadik, 23 éves afgán migráns elfogására, aki szintén 2015-ben érkezett az országba, és kábítószer-bűncselekmények miatt már elítélték Ausztriában. Egy negyedik tettestárs ellen európai elfogatóparancsot adtak ki. „A hatóságok mulasztása - amely a fővárosi hivataloktól a szövetségi államig terjed - még vizsgálat tárgya, tény azonban, hogy a többszörösen elítélt fő gyanúsítottnak a városi tanács  ifjúsági és gyermekvédelmi osztálya önkormányzati lakást utalt ki, és az afgán bűnelkövető 2015 óta a gondozásuk alatt állt” - írta csütörtökön az osztrák Kronen Zeitung.

Karoline Edtstadler néppárti (ÖVP)politikus, a Kurz-kormány  Európa- és alkotmányügyi minisztere az ügy kapcsán kijelentette: „aki nálunk védelmet és támogatást keres, az nem válhat veszélyessé a társadalmunkra”. A miniszter sürgette a minél gyorsabb tényfeltárást, a bűnelkövetők kitoloncolását, és ismételten szót emelt az európai menekültszabályozás megreformálása mellett. Hangsúlyozta: „a migráció problémát okoz, és akik nem tisztelik a befogadó ország törvényeit, nincs keresnivalójuk itt”.

„A 13 éves kislány bestiális megerőszakolásának és meggyilkolásának egyértelműen rá kell világítania arra, hogy európai szinten is szükség van a migrációs politika reformjára” - hangoztatta Karoline Edtstadler.

Osztrák lapjelentések szerint a brutális gyilkosság felkavarta Ausztriát. Sebastian Kurz kancellár - még kedden - kifejtette: nem lehet napirendre térni az ilyen barbár bűncselekmények felett. „Nem elfogadható, hogy ezek az emberek idejönnek az országunkba, azt mondják, védelemre van szükségük, majd kegyetlen és barbár bűncselekményeket követnek el” - fogalmazott a kancellár. Leszögezte azt is: „amíg én kormányon vagyok, nem állítjuk le az Afganisztánba történő visszatoloncolásokat, és nem enyhítünk a menekültügyi törvényen”.

Kapcsolódó írásaink

Gyermekgyilkosság rázta meg Ausztriát

ĀBécsben egy fának támasztva találták meg járókelők annak a kislánynak a holttestét, akit a gyanú szerint két tizenéves afgán migráns ölt meg a hétvégén