Külföld

Új konzervatív program Európának

A konzervatívok 21. századi feladatairól és a német politikai helyzetről is szó esett Andreas Rödder professzor budapesti könyvbemutatóján. Orbán Balázs államtitkár a nyugati világ értékrendszerének újbóli megerősítését sürgette.

Új konzervatív program Európának
Andreas Rödder: Konzervatív 21.0 – A polgári Németország programja. Az MCC Press gondozásában már magyarul is megjelent német történész könyvéről a Mainzi Johannes Gutenberg Egyetem professzorával Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, az MCC kuratóriumi elnöke beszélget az MCC Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért szervezésében
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Nehezen tartanak lépést a világ kihívásaival a hagyományos német nagypártok – állapította meg Bauer Bence, a Magyar Német Intézet igazgatója Andreas Rödder, a Mainzi Johannes Gutenberg Egyetem legújabb kori történelem tanszékének professzora Konzervatív 21.0 – a polgári Németország programja című, nemrég magyarul is megjelent könyvének keddi budapesti bemutatóján. Mint mondta, Rödder megoldási javaslatokkal szolgál könyvében a német Kereszténydemokrata Uniónak (CDU). Ezek közé tartozik az is, hogy a migráció időzített bomba, ezért meg kell különböztetni a valódi menekülteket és a gazdasági migránsokat – e két fogalom ugyanis összemosódott a válságban –, és Németországnak síkra kell szállnia az unió külső határainak védelméért. Bauer szerint a Rödder által vázolt konzervatív program Magyarországon már megvalósult.

A könyvről tartott panelbeszélgetésen Rödder hangsúlyozta, a konzervatívok elfogadják a változást, az átalakulást, de úgy akarják alakítani, hogy az emberbarát is legyen, az emberek vele tudjanak tartani. „Nem akarnak új világot és új embert teremteni, nem ideológiából, hanem a tapasztalatból indulnak ki, a mértékletességre, a középre építenek, mérlegelik, mi vált be, mit kell megőrizni és min kell változtatni” – fejtette ki.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szerint a nyugati civilizáció stagnáló vagy többek szerint lefelé tartó korszakában van, tény, hogy rosszabbul teljesít, mint néhány évtizede, ez pedig feszültséget, polarizációt szül. Hangsúlyozta, a nyugati civilizáció a 21. század nyertese lesz, ha meg tudja erősíteni az értékrendszerét.

Rödder szerint a nagykoalíció politikai rendszerré vált Németországban, létrejött egy széles politikai közép, ahol már nincs vita. Hangsúlyta, a CDU-nak és bajor szövetségesének tartania kell a lépést a korral, modernizációra van szüksége balra igazodás helyett.

Kapcsolódó írásaink