Külföld

Litvánia kifogyott a pengésdrótból, megakadt a határkerítés építése

Litvánia kifogyott a pengésdrótból, ezért megakadt az illegális bevándorlás feltartóztatását célzó, 550 kilométer hosszú határkerítés építése Fehéroroszországgal közös határán - közölte vasárnap Arnoldas Abramavicius litván belügyminiszter-helyettes.

Litvánia kifogyott a pengésdrótból, megakadt a határkerítés építése
A FRONTEX autója járőrözik a Litvániát és Fehéroroszországot elválasztó határkerítés mentén
Fotó: AFP/Petras Malukas

A BNS helyi hírügynökségnek Abramavicius már pénteken megerősítette, hogy kifutottak a NATO-szabvány pengésdrótból. Mint mondta, Litvániában nem gyártanak ilyet, így a vilniusi vezetés bilaterális szinten kért segítséget más országoktól. Észtország szombaton jelezte, hogy száz kilométernyi pengésdrótot ad Litvániának, de Szlovéniával és Dániával is folytatnak megbeszéléseket.

Litvánia július 9-én látott neki a határkerítés megépítésének Fehéroroszországgal közös határán, miután azzal vádolta meg a fehérorosz hatóságokat, hogy külföldről migránsokat szállítanak az országba, és onnan illegális úton akarják bejuttatni őket az Európai Unióba.

A határkerítés várhatóan 41 millió euróba (14,6 milliárd forint) kerül majd, és az elképzelések szerint egy fal is ki fogja egészíteni. A projektet ellenzi az Európai Unió.

Kapcsolódó írásaink

Litvánia nem marad magára

ĀA balti ország esetében nem támadja Brüsszel a kerítésépítést, valamint a Fehéroroszország felől érkező bevándorlók őrizetbe vételét sem