Külföld

Négyéves gyereket kötelezett az iskola Pride-részvételre

Pert indított egy londoni édesanya, miután az iskola arra kötelezte fiát, hogy részt vegyen a Pride felvonuláson. Mint kiderült az iskolával több szülőnek is volt összetűzése, miután a gyerekek a szülők akarata ellenére részesültek LMBTQ-témájú oktatásban – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Négyéves gyereket kötelezett az iskola Pride-részvételre
Négyéves gyereket kötelezett az iskola Pride-részvételre
Fotó: Wojtek RADWANSKI / AFP

Izzy Montague pert indított a bíróságon fia londoni általános iskolájával szemben elnyomás, diszkrimináció és az emberi jogok megsértése miatt, miután

Az iskola arra kényszerítette akkor még csak négyéves fiát, hogy vegyen részt a Pride felvonuláson.

Keresztény vallása miatt Montague kérte az iskolaigazgatót, hogy a fiának ne kelljen résztvennie a felvonuláson, ezt azonban megtagadták tőle.

Később kivette gyerekét az intézményből. Mint mondta, azért döntött így, mert az szeretné, ha a fia oktatásban részesülne, nem pedig befolyásolásban.

Objektum doboz

Az anya azt nyilatkozta a Christian Headlines-nak: kiáll az álláspontja mellett, hogy felhívja más szülők figyelmét is arra, hogy mi folyik az általános iskolákban.

Az ügyet július második felében tárgyalja a bíróság, vizsgálják az esettel kapcsolatban a vallásszabadság kérdését, a szülők jogát, hogy lehetőségük legyen kivonni gyermekeiket az ideológiai nevelés alól, és az iskola kötelességét is, hogy politikailag semleges legyen.

Az anyát a Christian Legal Centre képviseli. A jogi szervezet már számtalan esetben nyújtott segítséget keresztényeknek, akiket vallási meggyőződésük miatt diszkrimináltak, vagy próbáltak ellehetetleníteni.

A szervezet vezérigazgatója az ügy kapcsán kiemelte, ez az eset is rávilágít arra, milyen káoszra számíthatnak a szülők az iskolákban a következő években.

Mint mondta, úgy tűnik, hogy akik teljes elfogadást és sokszínűséget hirdetnek, nem gyakorolják azt. Hozzáfűzte: a gyerekekre rákényszerítik a különböző ideológiákat, és a szülőknek egyszerűen nincs módja rá, hogy gyermekeiket saját vallási vagy filozófiai felfogásuk szerint tanítsák.

Nem arról van szó, hogy burokban akarok élni, hanem arról, hogy a szülők saját maguk adhassák át véleményüket a gyereküknek a világról, emelte ki Izzy Montague a Good Morning Britain műsorban nyilatkozva.

Objektum doboz

Egy Facebook-oldalon arra is rámutatnak, hogy amikor az anyuka, Izzy Montague találkozott az iskola igazgatójával, Susan Papas-szal, jelen volt Papas leszbikus lánya is, „Miért lennél rasszista, szexista, homofób vagy transzfób, amikor simán csendben is maradhatsz?" feliratú pólóban.

Az igazgató lánya megmutatta arroganciáját és a más vélemények iránti toleranciájának teljes hiányát, amikor szándékosan ilyen öltözékkel jelent meg Izzy előtt, írták az oldalon.

A Christianity Daily hírportál rámutat, hogy az iskola igazgatójának, Papas-nak korábban is volt összetűzése szülőkkel.

2018-ban 14 keresztény szülő élt panasszal, amiért gyerekének részt kellett vennie a pride-on, és a különböző lmbtq-témájú tanórákon és foglalkozásokon.

Papas akkor csak annyit reagált, hogy az iskola a homofóbia ellen van.