Külföld

Közel 900 ezer aláírást adtak le a nemzeti régiók védelmében

A nemzeti régiók védelméért indított európai polgári kezdeményezés szervezői csaknem 900 ezer támogató nyilatkozatot nyújtottak be ellenőrzésre a Nemzeti Választási Irodához (NVI) - közölte az NVI hétfőn.

Közel 900 ezer aláírást adtak le a nemzeti régiók védelmében
A szervezői csoport a Magyarországról származó, papíralapon és online gyűjtött támogató nyilatkozatokat a május 7-ei gyűjtési határidő lejártát követően benyújtotta az NVI-hez ellenőrzésre
Fotó: MH/Katona László

A Székely Nemzeti Tanács által indított, Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért elnevezésű európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése 2019. május 7-én indult. A koronavírus-világjárványra tekintettel az Európai Bizottság többször is meghosszabbította a polgári kezdeményezés határidejét, amely így 2021. május 7. lett.

A szervezői csoport a Magyarországról származó, papíralapon és online gyűjtött támogató nyilatkozatokat a május 7-ei gyűjtési határidő lejártát követően benyújtotta az NVI-hez ellenőrzésre. Az összes iratot hétfőn kapta meg az NVI. Az ellenőrizendő mintegy 900 ezer aláírás döntő része elektronikus formában gyűlt össze - írta az NVI.

Az NVI-nek három hónap áll rendelkezésére, hogy valamennyi támogatói nyilatkozatot az uniós és a magyar jogszabályokban meghatározottak szerint tételesen megvizsgáljon. Az NVI az ellenőrzés után igazolást állít ki a hiteles aláírások számáról, ezt megküldi a kezdeményezés kapcsolattartóinak, akik azt továbbítják az Európai Bizottsághoz.

Az NVI tudatta: a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért a 11. olyan európai polgári kezdeményezés, amelynek Magyarországról gyűjtött támogató nyilatkozatait az NVI ellenőrzi.

Pesty László, a kezdeményezés kampányfőnöke korábban arról beszélt: az európai polgári kezdeményezés célja, hogy az Európai Unió központi szervei kiemelt figyelemmel kezeljék a nemzeti régiókat, az őshonos nemzeti kisebbségeket, és az őshonos kisebbségek közvetlenül is részesülhessenek az EU kohéziós forrásaiból nyelvük, kultúrájuk megőrzéséért.

Az európai polgári kezdeményezés jogintézménye lehetővé teszi, hogy az Európai Unió állampolgárai közvetlenül felkérjék az Európai Bizottságot, terjesszen elő jogalkotási javaslatot a hatáskörébe tartozó területen. A polgári kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb egymillió uniós polgárnak kell aláírásával támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni az adott országra vonatkozó minimálisan szükséges számú aláírást.

Kapcsolódó írásaink