Külföld

Idilli búcsúlátogatás apró szépséghibával

Európa és Észak-Amerika sorsa összefonódik, közösek az értékeik

Az Egyesült Államok és Németország közötti kétoldalú együttműködés erős, az amerikai kormányzat meg van győződve arról, hogy az is marad – fogalmazott Joe Biden amerikai elnök csütörtökön, miután a Fehér Házban fogadta Angela Merkel német kancellárt.

Idilli búcsúlátogatás apró szépséghibával
Az Északi Áramlat–2 gázvezetékről folyt a vita Merkel és Biden közt
Fotó: AFP/Doug Mills

Az amerikai vezető szerint a két ország között megbonthatatlan barátság van, amely részben Merkel erőfeszítéseinek köszönhetően jött létre.

Biden ismételten aggodalmát fejezte ki a német kancellárnak a már csaknem befejezett Északi Áramlat–2 gázvezeték miatt, és elmondása szerint mindketten egyetértettek abban, hogy Oroszországnak nem szabad megengedni, hogy fegyverként használja az energiát.

Az Egyesült Államok régóta azzal érvel, hogy az Északi Áramlat–2 vezeték veszélyezteti Európa energiabiztonságát, mivel növeli a kontinens függőségét az orosz gáztól, és lehetővé teszi Moszkva számára, hogy politikai nyomást gyakoroljon a kelet- és közép-európai országokra, különösen Ukrajnára. A kancellár Bidennel folytatott tárgyalása után hangsúlyozta, hogy az új gázvezeték kiegészíti, nem pedig kiszorítja az ukrán vezetékeket.

Az elnökkel való találkozója előtt Merkel átvette a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem díszdoktori címét. Köszönőbeszédében az ősszel visszavonuló kancellár fokozott nemzetközi párbeszédet és partnerségi együttműködést sürgetett a globális kihívások kezelésére. Kiemelte Európa és az Egyesült Államok szoros partnerségi viszonyát is. „Nincs a világnak még két olyan régiója, amelyek ilyen mélyen és széles körben összefonódnának a közös értékeket és érdekeket tekintve, mint Európa és Észak-Amerika” – tette hozzá.

A német vezetőt búcsúlátogatásán fogadta Kamala Harris amerikai alelnök is, akivel a hivatalos tájékoztatás szerint geopolitikai fenyegetésekről és kihívásokról egyeztetett, különös tekintettel a transzatlanti kapcsolatok erősítésére, illetve a környezetvédelmi és a járványellenes együttműködés folytatására.

Kapcsolódó írásaink