Külföld

Búcsúlátogatás Bidennél

Az ősszel leköszönő Merkel Kínáról is tárgyal ma Washingtonban

Washingtonban tesz ma búcsúlátogatást Angela Merkel, a megbeszéléseken várhatóan szó lesz a Joe Biden amerikai elnök által vitatott Északi Áramlat–2 gázvezetékről is. A német kancellár célja, hogy elmozdítsa a mélypontról a német–amerikai kapcsolatokat.

A Fehér Házban fogadja ma Angela Merkel német kancellárt Joe Biden amerikai elnök. Ő az első európai vezető, aki Washingtonba látogat Biden januári beiktatása óta. Az ősszel visszavonuló Merkel 16 éves kancellársága alatt négy amerikai elnök váltotta egymást, Joe Biden előtt dolgozott együtt George W. Bushsal, Barack Obamával és Donald Trumppal is. A brüsszeli Politico a mostani látogatás kapcsán sorra vette a kancellár és az előző amerikai elnökök viszonyát.

Merkel 2005-ös hivatalba lépésekor mélyponton voltak az amerikai–német kapcsolatok, mivel a korábbi kancellár, a szociáldemokrata Gerhard Schröder keményen bírálta a republikánus Busht az iraki háborúban való amerikai részvétel miatt. Merkel megválasztásával új fejezet nyílt a kétoldalú viszonyban, és idővel újra konstruktívan együtt tudott működni Berlin és Washington.

Hasonlóan jól kijött a német kancellár Barack Obamával. A demokrata elnök egyik utolsó külföldi elnöki útja Berlinbe vezetett 2016 novemberében, ahol kiemelkedő partnernek nevezte a német vezetőt. A két politikus egyébként máig baráti kapcsolatot ápol. A viszonyt a 2013-ban kitört NSA-botrány rengette meg, amikor kiderült, hogy az amerikai nemzetbiztonsági hivatal európai vezetők, köztük Merkel után is kémkedett.

Az események száznyolcvan fokos fordulatot vettek Donald Trump hivatalba lépése után. Merkel számára kihívást jelentett az együttműködés a republikánus elnökkel. Trump a 2016-os kampányában azt mondta, Merkelnek szégyellnie kellene magát, amiért megnyitotta Németország kapuját
a migránsok előtt.

A német kormány fellélegzettba demokrata Joe Biden megválasztásakor. Az viszont Merkel utódjának lesz a feladata, hogy helyreállítsa az újra mélyponton lévő amerikai–német kapcsolatokat.

A kancellár mai washingtoni tárgyalásain minden bizonnyal szó lesz a Kínával való kapcsolatokról és az Északi Áramlat–2 gázvezetékről is. Biden szerint a gázvezeték megépítése függőbbé teszi Németországot és Európát Moszkvától.

Habeck népszerűbb Baerbocknál


Markus Söder bajor kormányfő, a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője Seeonban tárgyal ma Armin Laschettel, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökével, a CDU és a CSU kancellárjelöltjével. A Die Welt című lap kiemelte: a CSU-ban attól tartanak, hogy a bajorországi találkozó árthat Söder népszerűségének.

A bajor párt támogatottsága Laschet kancellárjelöltté választása után csökkenni kezdett, jelenleg 36 százalékos a tartományban. Laschet kihívója Söder volt, visszalépése miatt sokan elpártoltak a CSU-tól. Az RTL csatorna felmérése szerint Robert Habeck, a Zöldek társelnöke népszerűbb kancellárjelölt lenne Annalena Baerbocknál, Habeck a voksok 24 százalékát, míg Baerbock a 19 százalékát kapná.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink