Külföld

A terror árnyéka vetül a franciákra

Nicolas Bay: Az ország szívét támadták meg öt éve Nizzában, a helyzet katasztrofális, Emmanuel Macron kormánya nem teszi meg a szükséges lépéseket

Öt évvel a nizzai terrortámadás után egyre rosszabb a közbiztonság Franciaországban. Magyar Ágnes Zsófiát, a Danube Institute vezető kutatóját és Nicolas Bay-t, a Nemzeti Tömörülés politikusát kérdeztük.

A terror árnyéka vetül a franciákra
A dzsihadista támadás során nyolcvanhatan vesztették életüket
Fotó: AFP/Valery Hache

Ma öt éve, hogy brutális terrortámadás árnyékolta be Franciaország nemzeti ünnepét. 2016. július 14-én késő este Nizza tengerparti sétányán tömegek ünnepeltek, amikor egy teherautó hajtott a tömegbe.

A járművet a tunéziai származású Mohamed Lahouaiej Bouhlel vezette, aki közben lövöldözött is. A teherautót a rendőrök megállították, Bouhlelt pedig lelőtték. Másfél nappal később a támadást az Iszlám Állam vállalta magára. A dzsihadista terrortámadásban 86-an haltak meg – köztük tíz gyerek –, és több mint négyszázan sérültek meg.

A megelőző év januárjában terroristák mészárolták le a Mohamed-karikatúrákat közlő szatirikus lap, a Charlie Hebdo szerkesztőségét, november 13-án pedig Párizsban több, összehangolt terrortámadást is elkövettek, 137 ember halt meg.

A francia közbiztonság a migrációs válság kirobbanásával az elmúlt években egyre erőteljesebb romlást mutat – magyarázta lapunknak Magyar Ágnes Zsófia, a Danube Institute vezető kutatója. A szakértő felidézte, tavaly júliusban Gérald Darmanin belügyminiszter egy interjúban úgy fogalmazott: meg kell állítani a társadalom egy részének elvadállatiasodását, utalva a növekvő bűnözésre.

Szavait hamar relativizálni kezdték, így Eric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter is, aki szerint éppen az ilyen túlzó, „populista” beszéd ébreszt aggodalmat a társadalomban. Jean Castex miniszterelnök közölte, a kormány egyetért abban, hogy az emberekben a biztonságérzet miatti aggodalom erősödött, így a kormány teljes eszköztárát hadrendbe állítja, hogy véget vessen ennek.

Magyar Ágnes Zsófia felhívta a figyelmet az aggasztó adatokra is: 2018-ról 2019-re kilenc százalékkal nőtt a gyilkosságok száma az országban, tizenegy százalékkal a csalásoké és tizenkét százalékkal a szexuális bűncselekményeké. „A fentiekben erősen tetten érhető a migrációs háttér: mind az antiszemita bűncselekmények, mind a keresztényellenes leszámolások, ahogyan a nők elleni erőszak is mind gyakoribb bűneset az országban” – mutatott rá.

Katasztrofálisnak nevezte a helyzetet lapunknak Nicolas Bay, a Nemzeti Tömörülés (RN) európai parlamenti képviselője. Rámutatott, az iszlám terror miatt a franciák már nem érzik magukat biztonságban.

A jobboldali politikus szerint Emmanuel Macron elnök és kormánya nem hozza meg a szükséges intézkedéseket, sőt, vissza akarja hozni, és francia börtönökben hagyná bűnhődni azokat a francia állampolgárságú dzsihadistákat, akiket Irakban vagy Szíriában ítéltek el terrorizmus miatt.

Bay emlékeztetett, a 2016-os terrortámadás Franciaország szívét támadta meg a nemzeti ünnepen. Szerinte Macron tehetetlenségét mutatja, hogy nem történtek érdemi intézkedések azóta, pedig Ausztriában az első terrortámadás után radikális mecseteket zártak be, imámokat utasítottak ki, és betiltották a Muszlim Testvériséget.

Kapcsolódó írásaink