Külföld

A haiti rendőrség tűzharcba keveredett az elnök feltételezett gyilkosaival

A haiti rendőrök tűzharcba keveredtek egy zsoldososztaggal, amely feltehetően meggyilkolta Jovenel Moise elnököt, a csoport négy tagját megölték, kettőt őrizetbe vettek - közölte helyi idő szerint szerda este az ország rendőrfőnöke a közszolgálati televízióban.

A haiti rendőrség tűzharcba keveredett az elnök feltételezett gyilkosaival
Rendőrök és katonák a haiti elnöki rezidenciánál
Fotó: AFP/Valerie Baeriswyl

Zsoldosok rövid ideig túszként tartottak fogva három rendőrt, de sikerült kiszabadítani őket - mondta Leon Charles. Közölte: a tűzharc még nem ért véget, de a rendőrök megölik vagy elfogják a zsoldosokat. A rendőrfőnök más részlettel nem szolgált.

Előzőleg a karibi ország tájékoztatási minisztere, Frantz Exantus is az írta a Twitteren, mellőzve a részleteket, hogy a rendőrség őrizetbe vette az államfő feltételezett gyilkosait.

Fegyveresek szerdára virradóra ölték meg a rezidenciáján Jovenel Moise haiti elnököt. A támadásban megsebesült az elnök felesége, Martine Moise is, őt szerdán válságos állapotban szállították egy floridai kórházba.

A karibi ország ügyvivő miniszterelnöke, Claude Joseph szerint az elnököt "angolul és spanyolul beszélő külföldiek" gyilkolták meg.

A haiti médiában olyan hírek láttak napvilágot, hogy a támadók az amerikai kábítószerellenes ügynökség (DEA) embereinek adták ki magukat. Ned Price amerikai külügyi szóvivő leszögezte, hogy a DEA érintettségével kapcsolatos híresztelésen teljesen hamisak.

A merénylet után Haitin rendkívüli állapotot hirdettek, és hajtóvadászat indult a merénylők után.

Haitit politikai válság sújtja, Moisét - aki ellen nemrég erőszakos tüntetéseket is szerveztek - korrupcióval vádolják, illetve azzal, hogy bűnbandákkal állt kapcsolatban. A meggyilkolt elnök egy ideje rendeleti úton kormányzott, mert az országban nem tartottak választásokat, holott az ellenzék szerint az államfő mandátuma lejárt.

Haitin az utóbbi években elharapózott a bűnözés, a súlyos szegénységgel küzdő ország egyes részeit fegyveres csoportok ellenőrzik.

Kapcsolódó írásaink