Külföld

Sportszerűtlen eljárásban jelölték ki az Európai Polgári Díj idei magyar nyertesét

Az Európai Parlament ma választotta ki az idei Európai Polgári Díj nyerteseit. A magyar nemzeti zsűri négy jelöltje közül három, adminisztratív okokra hivatkozva kizárásra került, így az Emergency Exit Akció – Nemzetközi Oktatási Együttműködés, a FREEFSZE projektje sportszerűtlen módon, egyedüli indulóként nyerte el a díjat. A koronavírus-járvány árnyékában a vírus ellen küzdő egészségügyi dolgozók kizárása méltánytalan a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja szerint. Ezért Járóka Lívia, fideszes EP-alelnök kezdeményezésére a koronavírus elleni küzdelemben résztvevő egészségügyi dolgozók és nemzeti képviseletük külön elismerésben részesül.

Sportszerűtlen eljárásban jelölték ki az Európai Polgári Díj idei magyar nyertesét
Járóka Lívia, az Európai Parlament fideszes alelnöke
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Idén a magyar nemzeti zsűri négy jelöltet ajánlott a brüsszeli zsűri figyelmébe: a magyar egészségügyi dolgozók koronavírus elleni küzdelme, a kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért, Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, és az Emergency Exit Akció – Nemzetközi Oktatási Együttműködés.

Az első három jelöltet a brüsszeli szelekciós bizottság adminisztratív okokra hivatkozva kizárta, egyedül állva maradt indulóként, megmérettetés nélkül, a FreeSzFE projektje nyerte el az Európai Polgári Díjat 2021-ben. A koronavírus-járvány árnyékában a vírus ellen küzdő egészségügyi dolgozók kizárása méltánytalan a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja szerint. Így Járóka Lívia az EP felelős alelnöke levélben fordult a Kancellária Elnökéhez, hogy az Európai Parlament külön díjazásban részesítse a vírus ellen harcolókat.

Az Európai Parlament pedig döntött: az Európai Polgári Díj idei átadóján minden, a koronavírus elleni küzdelemben résztvevő egészségügyi dolgozó és nemzeti képviseletük külön elismerésben részesül. Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a második induló az az Európai Polgári Kezdeményezés, ami sikeresen összegyűjtött több mint egymillió aláírást Európában.

Azonban a sikeres, széles körben támogatott Európai Polgári Kezdeményezés sem indulhatott az Európai Polgári Díjért. Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes életútja példaértékű egész Európa számára. Azonban az Európai Polgári Díj szabályzat értelemzői sajnos nem találtak egyetlen elismerhető projektet sem ebben az életműben. A Párbeszéd Házát sem. A Párbeszéd Háza a teremtő párbeszédet szolgálja a hit, a kultúra és a társadalmi igazságosság területén. A Ház nyitott az ökumenikus és a vallásközi, valamint a nem hívőkkel folytatott párbeszédre. Törekszik arra, hogy minél több "szemüveg" legyen jelen egy-egy társadalmi vagy kulturális kérdés megvitatásánál.

Kapcsolódó írásaink