Külföld

Rendszeres kormányközi konzultációkról állapodott meg Merkel és Johnson

II. Erzsébet is fogadta a német kancellárt

Új fejezetet nyitna kapcsolataiban a német és a brit kormány a Brexit után, Boris Johnson brit miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár ezért rendszeres kormányközi konzultációkról állapodott meg pénteken.

Rendszeres kormányközi konzultációkról állapodott meg Merkel és Johnson
Az ősszel leköszönő Angela Merkel búcsúlátogatáson járt Boris Johnsonnál
Fotó: AFP/Stefan Rousseau

A szeptemberi német parlamenti választások után leköszönő Merkel utolsó hivatalos kancellári útján járt az Egyesült Királyságban, Johnson a brit miniszterelnökök vidéki rezidenciáján, Chequersben fogadta őt. A német politikus elmondta, a két kormány konzultációira 2022-től éves rendszerességgel kerülhet sor.

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben ígéretet tett arra, hogy azok, akik az oltás mindkét dózisát megkapták, belátható időn belül ismét karanténkötelezettség nélkül beutazhatnak Németországba az Egyesült Királyságból. Boris Johnson kiemelte, hogy országa az oltási kampánnyal komoly immunitási védőfalat épített ki a koronavírussal szemben. Hozzátette, hogy a vakcinaprogram jól halad, így hamarosan lehetővé válhat, hogy az állampolgárok szélesebb köre utazhasson külföldre.

A brit miniszterelnök Merkel tiszteletére új tudományos érdemérem alapítását jelentette be a kancellár búcsúlátogatása alkalmából. A tízezer font (több mint négymillió forint) pénzdíjjal járó kitüntetést évente ítélik majd oda az Egyesült Királyságban vagy Németországban dolgozó női tudósoknak, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak az asztrofizika területén. A díjat Caroline Herschelről, a Németországban született brit asztrofizikusról nevezték el. Angela Merkelt délután II. Erzsébet királynő is fogadta Windsorban, a német kancellár emellett felszólalt a brit kormány virtuális ülésén is.

Kapcsolódó írásaink