Külföld

Megkerülhetetlen tényező a V4

A Nyugat-Balkánt is be kell vonni az Európa jövőjéről szóló vitába – mondta Varju Krisztina miniszteri biztos

Külpolitikai sikertörténetté, mások számára is mintaértékű együttműködéssé és világszerte ismert márkanévvé vált a V4-es együttműködés az elmúlt három évtizedben. Varju Krisztinát, a V4-es magyar elnökség lebonyolításáért felelős miniszteri biztost kérdeztük.

Megkerülhetetlen tényező a V4
Varju: Célkitűzés a régiónkon belüli összeköttetések erősítése
Fotó: KKM

– Melyek a magyar V4-es elnökség prioritásai?

– A magyar elnökség a térségi sikeres járványkezelés után Közép-Európa és ezzel az EU sikeres újraindításához kíván hozzájárulni, a gazdaság, a társadalom és a diplomácia területén egyaránt. A visegrádiaknak a pandémia utáni új világrend nyerteseivé kell válniuk. Az elnökség időszaka alatt ösztönözni kívánjuk a koordinációt európai uniós kérdésekben egy biztonságos és stabil európai jövőkép érdekében. Szorgalmazni fogjuk, hogy az Európa jövőjéről szóló diskurzusba a nyugat-balkáni országokat is bevonják.

Jók a jelenlegi kilátások arra vonatkozóan, hogy visegrádi országok mihamarabb visszanyerjék versenyképességüket, a következő években EU-átlag feletti gazdasági növekedésre számíthatunk. Az újranyitás, úgy gondolom, kiváló lehetőség, hogy Közép-Európa egyedülálló kulturális és természeti örökségét felfedezzük, és a közvetlen szomszédságba tervezzük az első külföldi látogatásokat, így a régió turisztikai értékeit is bemutatjuk.

– Hogyan lehet tájékozódni az elnökségről?

– Állandó elnökségi honlap üzemel júliustól a politikai fejlemények szemlézésére és a kulturális, sport és egyéb, a nagyközönségnek szóló rendezvényekről szintén online, például a Twitteren lehet majd tájékozódni (a visegrádi elnökség hivatalos felülete a közösségi oldalon a @V4_PRES – a szerk). A média is minden bizonnyal részletesen tudósít majd az elnökség eseményeiről.

– Melyek lesznek a legfontosabb események az elnökség keretében a közeljövőben?

– A magyar elnökségekhez megszokott módon számos magas szintű találkozónak ad majd helyszínt Budapest, illetve több vidéki város, számos nemzetközi partner érkezik majd hazánkba. Hatvannégymilliós lakosságával a visegrádi csoport megkerülhetetlen tényező az unióban, különösen az Egyesült Királyság kilépését követően. A magyar elnökség pedig nemzetközi pozicionálásához.

– Milyen területeken erősítené meg Magyarország a visegrádi együttműködést az elnökség alatt?

– A lényeg, hogy pragmatikusan azonosítsuk közös érdekeinket, közösen alakítsuk az uniós szakpolitikákat és az EU jövőjéről szóló diskurzust. A bizalomra épülő visegrádi kooperáció egyik fő ismérve, hogy egymás álláspontját tiszteletben tartva minden témát meg tudunk őszintén vitatni, és ha véleményazonosság van, erősítjük egymást.

Az elmúlt években erre számos példa volt: említhetnénk a migrációs válság kezelése során képviselt határozott közös álláspontot vagy az unió keleti és nyugat-balkáni szomszédsága integrációs törekvéseinek támogatását is. Állandó közös célkitűzés a régiónkon belüli összeköttetések erősítése is – legyen szó infrastrukturális fejlesztésekről, energetikai és digitális együttműködésekről vagy éppen az ifjúság és a kreatív fiatal vállalkozók közti kapcsolatépítés ösztönzéséről.

– Hogyan értékeli a lengyel elnökség eredményeit?

– Köszönettel tartozunk lengyel barátainknak, mert egy rendkívül nehéz időszakban látták el a visegrádi országcsoport együttműködésének irányítását. A pandémia időszakában segítettük egymást a bajban, hol felszereléssel, hol emberi erőforrással, hol vakcinával, hol a határokon való átjutás könnyítésével. A lengyel elnökség pedig jó keretet biztosított a regionális szolidaritás erősítéséhez.

Szintén kiemelt eredménye a lengyel elnökségnek, hogy a járványhelyzet ellenére méltó módon szervezte meg a visegrádi együttműködés harmincadik évfordulójának megünneplését. Három évtized alatt a visegrádi együttműködés a jó szomszédság jelképévé, külpolitikai sikertörténetté, mások számára is mintaértékű együttműködéssé és világszerte ismert márkanévvé vált.

Kapcsolódó írásaink