Külföld

Hamar belebukhat hazugságaiba a német zöldek kancellárjelöltje

Sorra bukik le hazugságaival Annalena Baerbock, a német Zöldek kancellárjelöltje. Kiderült, hogy egyik diplomájáról sem mondott igazat, valójában nincs nemzetközi jogász végzettsége, csak egy szülei által megvett papírja van egy egyéves tanfolyamról, és vélhetően még politológus diplomája sincs. 

Hamar belebukhat hazugságaiba a német zöldek kancellárjelöltje
Mélyrepülésben Annalena Baerbock
Fotó: AFP/Kay Nietfeld

A június 6-án lezajlott Szászország-Anhalt tartományi parlamenti választáson teljesen más eredmény született, mint azt a közvélemény-kutatók várták. A CDU győzött a mostani körülmények között kiváló teljesítménynek minősíthető 37,1 százalékkal, az AfD lett a második  20,8 százalékkal. A zöldek (Die Grünen) 5,9 százalékkal éppen csak hogy bejutottak a parlamentbe, holott az állami TV-adók (ARD, ZDF), valamint a nagy baloldali lapok már a Zöldek társelnökét, Annalena Baerbockot látták ősszel a kancellári székben.

A Zöldeknél nagy volt a csalódás. A választások előtt több mint 10 százalékra számítottak, és az előrejelzések is ezt az elvárást támasztották alá. A választók döntése mögött a Zöldek esetében is személyes okok találhatók, habár ellenkező előjellel, mint a CDU esetében: mégpedig a zöld kancellárjelölt, Annalena Baerbock elmúlt hetek során beteljesedő teljes hitelvesztése. Időközben még a hűséges nyugatnémet zöldpártiak körében is egyre kevesebben látják őt a kancellári szék várományosaként.

A következők derültek ki: néhány héttel ezelőtt, még Baerbock tündöklése idején, néhány nyomozó újságírónak feltűnt, hogy a kancellárjelölt hivatalos életrajzában azt állítja, hogy bachelordiplomája (alapképzés) van politológiából és nemzetközi jogból, holott abban az évben, amelyikben Baerbock diplomáját állítólag megszerezte, Németországban ez a szakirány még nem létezett.

Baerbock azt is állította, hogy a híres London School of Economicson (LSE) posztgraduális képzésben vett részt.

Hamarosan kiderült, hogy Baerbock sohasem járt jogi karra, és politológiaszakon is csak az első szigorlatig jutott el. Az LSE-n pedig csak egy egyéves tanfolyamon vett részt, amelyet szülei sok pénzért vásároltak neki. Vagyis nemzetközi jogi végzettségről, mint életrajzában állította, szó sem lehet.

Ez a leleplezés lavinát indított el. Kiderült ezenkívül, hogy Baerbock nem volt hivatalvezető Brüsszelben, hanem egy zöld EP-képviselő honlapját kezelte, és nem volt újságíró sem, mint állította, hanem csak gyakornok egy közepes méretű lapnál.

Ezután következett csak a csúcspont: kiderült, hogy minimum 25 000 eurót „elfelejtett„ az adóhivatalnál 2020-ban bevallani, és ami még pikánsabb: ezt az összeget mint „járvány miatti különleges javadalmazást” a zöldek vezetése maga engedélyezte neki. Magyarán: Annalena Baerbock adót csalt.

Baerbock „tündöklése„ ezzel véget ért, állítólag a Zöld-vezetés azon gondolkodik, hogyan lehetne őt feltűnésmentesen eltávolítani a kancellárjelöltségből. A gond nagy: a Bild Zeitung jelentése szerint 43 százalékról 28 százalékra zuhant azoknak a száma, akik az adócsaló zöld politikusnőt kívánnák Angela Merkel utódjának - írja a portál.

Kapcsolódó írásaink