Külföld

Merkel: Az Európai Uniónak fenn kell tartania a párbeszédet Oroszországgal

Az Európai Uniónak fenn kell tartania a párbeszédet Oroszországgal a biztonságot, illetve az ukrajnai és a szíriai konfliktust jellemző nézeteltérések ellenére - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár Emmanuel Macron francia elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Berlinben.

Merkel: Az Európai Uniónak fenn kell tartania a párbeszédet Oroszországgal
Merkel (j) és Macron (b) a közös sajtótájékoztatót követően munkavacsora keretében tárgyalásokat folytat egymással
Fotó: AFP/Kay Nietfeld

Merkel rámutatott: Oroszország nagy kihívás az EU számára, ugyanakkor a béke és biztonság érdekében Brüsszelnek fenn kell tartania a párbeszédet, legyen ez bármilyen nehéz.

„Úgy gondolom, hogy amikor Joe Biden amerikai elnök találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és nyílt párbeszédet folytat vele, akkor fontos, hogy mi az európai oldalon ugyanezt csináljuk” - érvelt.

A német kancellár aláhúzta: az EU és Törökország kapcsolatai is terheltek, főként a migráció, valamint Líbia és Szíria jövője miatt.

Macron egyetértett a német vezetővel, és hozzátette: a Törökországhoz való viszonyban Görögország és Ciprus álláspontját, illetve az uniós stratégiai érdekeket is figyelembe kell venni, Oroszországgal szemben pedig közös álláspontot kell kialakítani.

Merkel üdvözölte az együttműködés szellemét, amelyet szerinte Biden hozott vissza a nemzetközi kapcsolatokba. Kiemelte: mindenkinek megvan a maga szerepe ebben az együttműködésben.

Eközben a francia elnök azt hangsúlyozta, hogy az Európai Unió országainak jobban össze kellene hangolniuk a határnyitási politikákat a koronavírus-járvány enyhülésével.

Rámutatott: egyes országok korábban megnyitották határaikat a turizmus miatt. Hozzáfűzte: óvatosnak kell lennünk, hogy a határnyitás ne jelentse a koronavírus új variánsainak tömeges importját.

Merkel és Macron egyúttal éberségre intett, és az agresszívabb variánsok nyomon követését szorgalmazta.

A német kancellár megjegyezte: nem tehetünk úgy, mintha véget ért volna a járvány. Továbbra is szükség van az óvatosságra, hogy szabadon élvezhessük a nyarat - fűzte hozzá.

Elmondta: szkeptikusan viszonyul ahhoz, mennyire helyes válasz a pillanatnyi helyzetre, hogy egyes országokban a szurkolók teltházas stadionokban követhetik a labdarúgó Európa-bajnokságot.

Merkel és Macron a közös sajtótájékoztatót követően munkavacsora keretében tárgyalásokat folytat egymással.
 

Kapcsolódó írásaink