Külföld

Laschet: Meg kell érteni a magyarokat és a lengyeleket

Az Európai Uniónak jeleznie kell Magyarország és Lengyelország felé, hogy nem felülről akarja megmondani, mit csináljon a két tagállam – jelentette ki Armin Laschet, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke a Brussels Forum 2021 nevű rendezvényen csütörtökön.

Laschet: Meg kell érteni a magyarokat és a lengyeleket
A CDU elnöke szerint lesz még egy kísérlet arra, hogy az uniós döntéshozatal során elmozduljanak az egyhangúságtól a többségi szavazás felé
Fotó: AFP/Marcel Kusch

A CDU kancellárjelöltje a brüsszeli Politico szerint kiemelte: meg kell érteni ezeket az országokat, beleértve történelmüket is, és jobban be kell vonni a magyarokat és a lengyeleket az európai folyamatokba. Hozzátette viszont, hogy minden tagállamnak be kell tartani a jogállamiság elveit. Laschet nem vetette el az uniós alapszerződés módosítását, hogy az EU erőteljesebben tudjon fellépni a nemzetközi színtéren.

Hozzátette, hogy az uniónak nagyobb hatásköröket kell kapnia a terrorizmus és a határokon átnyúló bűnözés elleni küzdelemben. A közös európai megközelítésnek meg kell előznie a nemzeti megközelítést – fogalmazott. Mint mondta, el tudja képzelni, hogy lesz még egy kísérlet arra, hogy az uniós döntéshozatal során elmozduljanak az egyhangúságtól a többségi szavazás felé.

Kapcsolódó írásaink