Külföld

Lendva díszpolgárává választották Szijjártó Pétert

Lendva díszpolgári címével tüntették ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, az elismerést Magyar János polgármester adta át csütörtökön a szlovéniai, muravidéki városban.

Lendva díszpolgárává választották Szijjártó Pétert
Szijjártó Péter átveszi a díszpolgári címet igazoló oklevelet Lendva polgármesterétől, Magyar Jánostól
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A tárcavezető megköszönte Lendva városának és polgárainak a kitüntetést. „Egy város díszpolgári címét, ezzel pedig egy közösség elismerését elnyerni nagy megtiszteltetés, különös tekintettel arra, hogy Martonyi János után én vagyok Magyarország második külügyminisztere, aki ebben a megtiszteltetésben részesül” - mondta Szijjártó Péter.

Mielőtt rátért volna a kitüntetésre, tolmácsolta Magyarország valamennyi polgárának jókívánságát abból az alakalomból, hogy Szlovénia harminc esztendővel ezelőtt vívta ki a függetlenségét.

Kiemelte: a közép-európaiaknak különleges történelmük van. „Egészen a közelmúltig meg kellett harcolnunk a szabadságunkért. Ezért mi itt Közép-Európában pontosan tudjuk értékelni a szabadság jelentőségét” - húzta alá.

Jelezte: „Mi most egy különösen nehéz időszakon vagyunk remélhetőleg túl”. Ez a nagyon nehéz időszak minden eddiginél világosabbá tette, hogy milyen egymásrautaltságban élnek itt a nemzetek - hangsúlyozta.

Ez a nehéz helyzet megerősítette a magyar külpolitika két fontos céljának a helyességét - folytatta. Először is jóban kell lenni a szomszédokkal, másodszor pedig folyamatosan erősíteni kell a határon túli magyar közösségeket - tette hozzá.

„És ebben a különösen nehéz múltú Közép-Európában ma olyan politikai helyzet jött létre, hogy ez a két cél nem áll ellentétben egymással. Sőt ez a két cél egymással harmóniában, összhangban van” - szögezte le. Úgy vélte: „Különleges adomány a Jóistentől mindannyiunk számára, hogy mi ezt az időszakot élhetjük meg”.

Utalt rá, hogy ez így van különösen Magyarország és Szlovénia együttműködése tekintetében. A két ország együttműködése a kölcsönös tiszteletre és az őszinte barátságra épül - húzta alá. Ennek a különleges kapcsolatnak a felépítésében a muravidéki magyar nemzeti közösség igazi erőforrásnak bizonyult - mondta, hozzáfűzve: „Pontosan tudjuk, hogy minél jobban megy a szomszédoknak, annál jobban megy nekünk is”.

Objektum doboz

Szavai szerint ezért Lendva és környéke továbbra is számíthat a magyar emberek figyelmére, valamint a magyar kormány támogatására. A folyamatban lévő fejlesztéseket végig viszik, és várják a polgármestertől, valamint a lendvaiaktól az újabb és újabb fejlesztési ötleteket. Úgy vélte: egy ilyen díszpolgári cím egyrészt elismerést és megtiszteltetést, másrészt elvárást is jelent.

„Szeretném önöket biztosítani arról, hogy ennek az elvárásnak a jövőben is meg kívánok felelni, és teljes szívemből fogom támogatni önöket” - mondta végezetül.

Magyar János polgármester megköszönte Szijjártó Péternek kezdeményező és segítőkészségét, és példás emberi magatartását. Mint mondta, mint Lendva község díszpolgárát, ezentúl mindig nyitott szívvel, őszinte szeretettel várják.

Kapcsolódó írásaink