Külföld

Kövér László elmondta, hogy mi a V4 magyar elnökség célja

A nyugat-balkáni országok európai uniós integrációjának felgyorsítása központi eleme lesz a visegrádi csoport júliusban kezdődő magyar soros elnökségének - jelentette be Kövér László, az Országgyűlés elnöke pénteken Lengyelországban.

Kövér László elmondta, hogy mi a V4 magyar elnökség célja
Kövér László, az Országgyűlés elnöke online megbeszélést folytat Jüri Ratas észt házelnökkel az Országházban 2021. május 18-án
Fotó: MTI/Az Országgyűlés Sajtóirodá

A V4 parlamenti elnökeinek a nyugat-lengyelországi Wroclaw melletti Topacz kastélyban rendezett találkozója során megtartott közös sajtóértekezleten a házelnök elmondta: a magyar elnökség alatt júliusban, szeptemberben és jövő márciusban terveznek V4-es házelnöki találkozót. A szeptemberit összekötik a nyugat-balkáni házelnöki értekezlettel.

A V4 soros elnöksége során Magyarország koordinálni szeretné azt a munkát is, amelyet az egyes nemzeti parlamentekben a képviselők végeznek az Európa jövőjéről szóló uniós konferenciában való részvételt illetően - közölte Kövér.

Nagyobb esélyt ad a visegrádi országok érdekeinek érvényesítésére, ha Európa jövőjére vonatkozóan az alapvető kérdésekben összehangolják az álláspontokat, együttesen hozzák őket nyilvánosságra - mondta.

A magyar elnökség kiemelt eleme lesz a kulturális örökség, ezzel összefüggésben pedig a közép-európai identitás védelme.  Emellett minél magasabb szintre szeretnék emelni a regionális védelmi együttműködést is - közölte Kövér László.

Elzbieta Witek lengyel alsóházi elnök örömét fejezte ki, hogy a magyar elnökség az Európa jövőjéről folytatott vitát prioritásnak jelölte.

A találkozón szintén részt vevő lengyel szenátusi elnök, Tomasz Grodzki elégedettségét fejezte ki, hogy a V4 közös erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült biztosítani a térségbeli nemzeti parlamentek részvételét az uniós konferenciában.    

A visegrádi házelnökök - a magyar és lengyel mellett a szlovák Boris Kollár és a cseh alsó- és felsőházi elnökök, Milos Vystrcil és Radek Vondrácek - a pénteki találkozón közös kilencpontos nyilatkozatot fogadtak el, ebben szintén támogatták a nyugat-balkáni országok európai integrációs folyamatát, valamint a keleti partnerség politikáját is.  

A V4 létrehozásának idei, 30. évfordulójáról szólva leszögezték: a csoport az utóbbi évtizedekben jól segítette a tagországok nemzeti érdekeinek érvényesülését, hozzájárult a NATO-hoz és az Európai Unióhoz történő csatlakozáshoz, megerősítette a közép-európai identitás érzését, és hatékony eszközzé vált a közös érdekek előmozdításában.     

Egy másik pont szerint Ukrajnának szükséges felgyorsítania az európai irányultságú reformjait, és bizonyítania kell elkötelezettségét az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok - ideértve a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogai - tiszteletben tartása iránt.

A házelnökök elítélték a nemzetközi jog mindennemű megsértését, kiemelve a lőszerraktár felrobbantását a csehországi Vrbeticében, valamint Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki újságíró letartóztatását.  Támogatták a szankciók bevezetését a Lukasenka-rezsim ellen, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a büntetés "nem az emberek ellen" irányul. Felszólítottak a szabad és tisztességes fehéroroszországi elnökválasztás megtartására, valamennyi politikai fogoly szabadon bocsátására.
 

Kapcsolódó írásaink