Külföld

Újra támadásban az uniós baloldal

Kósa Ádám: Azokat büntetik, akik nemet mondanak az illegális migrációra, a nemzeti hatáskörök lopakodó elvonására és a genderőrületre

Az uniós források megvonásával járó úgynevezett jogállamisági mechanizmus érvényesítését követelte ismét az Európai Parlament baloldali többsége. A Fidesz és a lengyel kormánypárt szerint a politikai nyomásgyakorlás érdekében a parlament a szabályokat is megszegi.

Újra támadásban az uniós baloldal
Kommunisztikus lázálmokat fogalmaz meg az Európai Parlament lakhatásról szóló állásfoglalása - fogalmazott Kósa Ádám EP-képviselő
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A jogállamiság uniós helyzetéről, valamint az úgynevezett jogállamiságra vonatkozó feltételrendszerről szóló rendelet alkalmazásáról vitázott szerdán délután stras-bourgi plenáris ülésén az Európai Parlament (EP). A vita előzménye, hogy az EP és a tagállami vezetőket tömörítő tanács tavaly decemberben elfogadta az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről szóló rendeletet. Az uniós állam- és kormányfők a költségvetési tárgyalások részeként megállapodtak abban, hogy a mechanizmus az uniós pénzügyi érdekeket védi, és nem lehet politikai, ideológiai célokra használni.

A rendeletet Magyarország és Lengyelország megtámadta az Euró-pai Unió bíróságán, és az ügyben még nem született ítélet. Az Európai Bizottság vállalta, hogy nem alkalmazza a rendeletet, amíg az eljárás nem ér véget, csakhogy az Európai Parlament baloldali többsége ezt nem fogadja el. Állásfoglalásban fenyegették meg az EB-t, hogy az uniós bírósághoz fordulnak, ha mielőbb nem alkalmazzák a források megvonásával is fenyegető jogállamisági mechanizmust.

A tegnapi vitában az EP baloldali többsége a jogállamisági eljárás azonnali megindítását követelte Magyarország és Lengyelország ellen. „Az európai baloldal egyértelmű célja megbüntetni azokat, akik nem értenek velük egyet, akik nemet mondanak az illegális migrációra, a nemzeti hatáskörök lopakodó elvonására, a genderőrületre. Ez sajnos nem újdonság.” – hangsúlyozta közleményében Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

„Tudjuk jól, hogy Magyarország különösképpen a baloldal célkeresztjében van, a hazánk ellen folytatott hajtó-vadászatban a magyar baloldal is jeleskedik. Nem csoda, hogy az Európai Parlament baloldali többsége minden eszközt bevet az eltérő állásponton lévők megbüntetéséért” – magyarázta Kósa, aki helyesnek nevezte, hogy az EB vár a bíróság döntésére.

„Az Európai Néppárt kiszolgálja a baloldal elvárásait, és asszisztál ahhoz, hogy az Európai Parlamentet társjogalkotó intézményből politikai rendőrséggé alakítsák át, ez mélységes szomorúsággal tölt el” – jegyezte meg. Képviselőtársa, Hidvéghi Balázs szerint a jogi köntösbe bújtatott politikai hadjárattal az Európai Parlament baloldali többsége merényletet követ el az európai egység ellen.

Ryszard Legutko, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság párt képviselője felszólalásában hangsúlyozta, hogy jog-államisági probléma elsősorban Brüsszelben van, hiszen az uniós intézmények – például a jogállamisági mechanizmussal is – megsértik az alapszerződéseket. Emlékeztetett, az is szabályellenes volt, hogy a Magyarország elleni eljárást elindító Sargentini-jelentést a tartózkodó szavazatok figyelembevétele nélkül fogadták el. Legutko rámutatott, ha szabályosan járnak el, a magyarellenes többség vesztett volna.

Röviden

A klímavédelem költségeit nem a polgárokkal, hanem a klímarombolókkal kell megfizettetni – hangsúlyozta Tóth Edina fideszes képviselő az Európai Parlament szerda délelőtti vitájában. Fontos, hogy az új szabályok bevezetése nem eredményezheti az energia-, élelmiszer- és üzemanyagárak emelkedését – magyarázta.


A pragmatikus nemzeti külpolitika ellen kampányol a baloldal – állapította meg friss elemzésében a XXI. Század Intézet. „Magyarország nemzetstratégiai érdeke, hogy minden nagyhatalommal kölcsönösen hasznos, egymás szuverenitását tiszteletben tartó kapcsolatokat építsen” – hangsúlyozta a szerző, Nagy Ervin. Mint írta, a baloldal a nagyhatalmak közötti konfliktusokat ideológián alapuló belpolitikai viták tárgyává akarja tenni.

Több ügyben is hazánk elleni kötelezettségszegési eljárások elindításáról, valamint folytatásáról döntött az Európai Bizottság szerdán. A testület a Klubrádió ügyében is felszólító levelet küldött a kormánynak, mivel Brüsszel szerint „a Médiatanács erősen megkérdőjelezhető indokokra hivatkozva utasította el a Klubrádió rádióspektrum-használatra vonatkozó kérelmét”. Donáth Anna momentumos európai parlamenti képviselő a Facebook-oldalán üdvözölte a Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárást, amelynek elindítása érdekében – mint írta – többször is panaszt tett az Európai Bizottságnál. Korábban Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt nyilatkozta, a rádió sorozatos szabályszegései miatt nem hosszabbították meg automatikusan a műsorszolgáltatási engedélyt.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink