Külföld

Az EP állásfoglalása merénylet a helyreállítási tervek gyors jóváhagyása ellen

Az Európai Parlament egy újabb olyan határozatot fogadott el, amellyel azt bizonyítja, hogy teljes szereptévesztésben van. az EP ugyanis a jogszabályokban meghatározott hatáskörén, a tájékozódáson túllépve értékelni akarja az egyes tagországok nemzeti helyreállítási terveit. Az EP baloldali többsége által folytatott szokásos belterjes intézményközi csatározás azonban most merénylet a helyreállítási tervek gyors jóváhagyása ellen.

Az EP állásfoglalása merénylet a helyreállítási tervek gyors jóváhagyása ellen
Deutsch: Az EP baloldali többsége mélyen át akarja politizálni, pártpolitikai és ideológiai vita tárgyává akarja tenni a nemzeti helyreállítási tervek jóváhagyását
Fotó: Európai Parlament

Deutsch Tamás plenáris felszólalásában elmondta: az EP baloldali többsége mélyen át akarja politizálni, pártpolitikai és ideológiai vita tárgyává akarja tenni a nemzeti helyreállítási tervek jóváhagyását, ahelyett, hogy a Bizottság, majd a Tanács szakmai szempontok alapján végezze el ezt a munkát. Ez a törekvés merénylet a helyreállítási tervek pártatlan jóváhagyása ellen. Deutsch Tamás hozzátette: „a tervezetben a fukar országcsoport ismert politikai támadásai is szerepelnek az uniós forrásokat állítólag felelőtlenül felhasználó déli tagállamok ellen, ez a nyugati tagállamok lenéző politikai támadása a közép- és kelet-európai országokkal szemben. Az ilyen parlamenti szövegek merényletet jelentenek az európai összefogás ellen is„.

Győri Enikő hozzászólásában kiemelte: „A koronavírus-járvány sújtotta európai gazdaságok talpra állítása érdekében a tagállamoknak mihamarabb forráshoz kellene jutniuk. A Bizottság feladata a fejlesztési tervek értékelése, az elfogadásuk pedig a Tanácsé. A Parlament szereptévesztésben van. A Bizottság helyébe akar lépni és politikai alapon maga akarja értékelni a nemzeti helyreállítási elképzeléseket.” Győri Enikő szerint: „az Európai Parlament tájékoztatáshoz való joga teljes mértékben biztosítva van.

Az Európai Bizottság rendre megosztott minden információt, amit a vonatkozó rendelet előír. Mégis úgy néz ki, az EP a fejébe vette, hogy minden jogalap nélkül egy új értékelő rendszert erőltet a Bizottságra. Tavaly is hónapokat vesztettünk, mert a jogállamisági mechanizmussal az EP politikai feltételeket akart kicsikarni az uniós pénzek elosztásához. Ezek az ismétlődő, öncélú és képmutatóan „demokrácia-akcióknak” nevezett lépések nem segítik, sokkal inkább csak akadályozzák, hogy az európai gazdaság mihamarabb magára találjon„.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom