Külföld

Sok találgatás, kevés megerősített tény

Megoszlanak a vélemények Ferenc pápa látogatása kapcsán, de a hivatalos programot még nem tették közzé

A szeptember tizenkettedikei pápalátogatással kapcsolatos feltételezéseket hivatalos forrásokból még nem erősítették meg, mivel a végleges programot egyelőre nem tették nyilvánossá. A hír mégis nagy vihart kavart a hazai és a nemzetközi közvéleményben.

Sok találgatás, kevés megerősített tény
Áder János 2020-ban a Vatikánban találkozott Ferenc pápával
Fotó: AFP/Vincenzo Pinto

A minap kiszivárgott értesülések szerint Ferenc pápa szeptemberi magyarországi látogatása során nem tervez hivatalos találkozót az ország alkotmányos képviselőivel, így Áder János elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel sem.

A fenti hír a pápa egy korábbi, márciusban, újságírók előtt tett kijelentésére támaszkodik, miszerint a szeptemberi alkalom során nem kifejezetten hazánkat látogatja meg, hanem egy mise céljából érkezik Budapestre. Meg nem erősített hírek szerint a pápa mindössze három órát töltene a fővárosban, ahol a Hősök terén celebrálna misét az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából. Innen egyenesen a szomszédos Szlovákiába utazna, ahol három és fél napos látogatása során több helyszínt keresne fel.

Egynapos látogatások ugyan nem ritkák a pápai naptárban, de ha a fenti híresztelések beigazolódnának, komoly eltérést jelentene a protokolltól, ha a katolikus egyház feje egy fővárosban tett látogatás során nem találkozna a kormányfővel. Ebből kiindulva a hazai sajtó egy része a hírből az Orbán-kormány nemzetpolitikai és migrációval kapcsolatos álláspontjának pápai kritikáját olvasta ki.

A szlovák baloldali sajtó főhírként hozta le a pápai látogatással kapcsolatos értesüléseket, és szinte egyként a magyar kormány migrációval kapcsolatos intézkedéseire válaszként adott „pofonnak” titulálta. Kiemelték azt is, hogy míg Budapesten az egyházfő csak három órát tartózkodna, addig Szlovákiára három és fél napot szánna.

A következtetés azonban nem megalapozott, hiszen a Robert Fico és Peter Pellegrini volt miniszterelnökök által képviselt külpolitika migrációs kérdésben sok tekintetben megegyezett a magyar kormány törekvéseivel. Ami pedig a főként muszlim országokból áramló bevándorlást illeti, a szlovák polgárok többsége ezt ugyancsak ellenzi. A Pew Research Center 2019-es tanulmánya szerint míg a magyar lakosság mintegy 58 százaléka viszonyul inkább negatívan a hazájában élő muszlim közösség iránt, addig Szlovákiában ez az arány 77 százalék.

A National Catholic Register szerint – amit a legtöbb nemzetközi média a magyarországi pápalátogatással kapcsolatos hír eredeti forrásának jelöl meg – jelenleg is folynak erőfeszítések annak érdekében, hogy a pápa célzottan ne kerülje a találkozást a magyar alkotmányos képviselőkkel. A cikk írója, Edward Pentin nem hivatalos magyar forrásokra hivatkozik, és az ideiglenes látogatási tervből kiindulva vonja le következtetéseit.

A cikk szerzője arra is kitér, hogy magyar oldalról külföldön is tárgyalnak annak érdekében, hogy a pápai látogatás tervét megváltoztassák, és Ferenc pápának alkalma nyíljon a kormány és az ellenzék képviselőivel való találkozásra is. Ezeket az értesüléseket lapunk egyházi forrásokból meg tudta erősíteni.

Pentin szerint a vatikáni döntés egyik oka az, hogy tekintettel a jövő évi választásokra a pápa nem szeretne a vezetőkkel való találkozással beavatkozni a belügyekbe. Ez a feltételezés viszont téves, hiszen a találkozások elkerülésének a jelek szerint ennél sokkal erősebb politikai üzenete lenne, ahogy ezt a fentebb említett, erősen kritikus sajtóhírek is bizonyítják.

A vatikáni Il Sismografo hírportál szerkesztője, Luis Badilla szerint ha a pápa valóban csak néhány órát töltene Budapesten, azután pedig napokig Szlovákiát látogatná, az a diplomáciai protokoll szempontjából nem lenne helyes. Ezzel szemben amit Ferenc pápa tesz, nem értelmezhető megosztó diplomáciai aktusnak, amivel megkülönböztetésben részesítene bizonyos országokat, népeket és vezetőket.

A pápa karjai mindannyiunk számára tárva vannak, hangsúlyozta Badilla. „Mit lehet azért tenni, hogy ez a fontos és gyönyörű alkalom, a magyar és szlovák nép ölelése, ne változzék töréssé vagy bumeránggá?” – kérdi zárógondolatában a pápai látogatást taglaló cikk szerzője.

Kapcsolódó írásaink