Külföld

Elutasította Mijatovic bírálatát Jansa kormánya

Elítélte a szlovén tiltakozáshoz való jog és a médiaszabadság romlását az Európa Tanács emberi jogi biztosa

A szlovéniai sajtószabadság romlására hívta fel a figyelmet egy minap kiadott nyilatkozatában Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa. Mijatovic szerint a szlovén kormány az elmúlt hónapokban olyan lépéseket tett, amelyek alááshatják a független média működését, emellett pedig nyomást gyakorolnak a kormány iránt kritikus újságírókra és civil szervezetekre is.

Elutasította Mijatovic bírálatát Jansa kormánya
Ezúttal a szlovén sajtószabadságért aggódik Dunja Mijatovic
Fotó: AFP/Marcus Brandt

Az emberi jogi biztos azzal is megvádolta a hatóságokat, hogy a koronavírus elleni intézkedések leple alatt korlátozni próbálták a szabad tiltakozáshoz való jogokat. Felszólította a szlovén hatóságokat arra, hogy lépjenek fel a női újságírók ellen irányuló szexista kijelentések ellen is. Példának felhozott olyan eseteket, amelyekben a kommentelők a női egyenjogúság ellen szólaltak fel.

A kritika mögött nagy valószínűséggel azon független testület döntései rejlenek, amelyekben a következő tizenkét hónapos időszakra megítélik egyes médiaorgánumok államilag támogatott közfinanszírozásának összegét. Mivel a májusban meghozott döntések értelmében több, a kormánnyal kritikus újság és rádió is elesett a közpénzekből származó támogatásoktól, ezek politikai indíttatású bosszúhadjárattal vádolták meg a Janez Jansa vezette konzervatív kormányt. A felelős szlovén médiatestület politikailag független a parlamenti pártoktól, de az egyes kiadványokat érintő döntéseit az érintettek politikai elfogultsággal vádolják.

A szlovén kormány nyilatkozatban utasította el a fenti kritikát. A tüntetések betiltását azzal magyarázta, hogy a legutóbbi, május tizenegyedikén megtartott megmozdulás alkalmával tizenhét rendőr és számos újságíró is megsérült. Az ellennyilatkozat azt is mérlegeli, hogy a szólásszabadság nemcsak a sajtó tagjaira vonatkozik, hanem az őket bírálni kívánó hangokra is.

Mijatovic bírálatára reagálva Joze Biscak, a jobbközép Demokracija szlovén lap főszerkesztője nyílt levelében azt írta, bár a biztos több médium munkatársával is egyeztetett a nyilatkozat elkészítése során, erre csak azért volt szükség, hogy legitimálja a dokumentumot. Mijatovic nyilvánvalóan nem azt akarta megtudni, mit gondol valójában a szlovén sajtó, csak meg akarta erősíteni saját véleményét – közölte Biscak, hozzátéve: a jelentés ezért rendkívül elfogult és egyoldalú.

Kapcsolódó írásaink