Külföld

„A magyarság egységes nemzetté vált az elmúlt tíz év nemzetpolitikájának köszönhetően”

A magyarság egységes nemzetté vált az elmúlt tíz év nemzetpolitikájának köszönhetően; nem szabad hagyni, hogy bárki „szétrombolja” - mondta a Londonban tartózkodó Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott.

Szili Katalin a brit fővárosban a hétvégi magyar iskolák IV. országos oktatási konferenciáján vesz részt. A szombaton kezdődött rendezvény célja a hétvégi magyar iskolák vezetőinek és tanárainak szakmai képzése, kapcsolatépítése és jó gyakorlataik megosztása.

A miniszterelnöki megbízott elmondta: a tanácskozáson mintegy húsz intézmény vezetője vesz részt, részben online bekapcsolódva - így egyebek mellett Baden-Württembergből, Írországból, Svédországból és Norvégiából - a konferenciába. Hozzátette, negyedik alkalommal rendezik meg a konferenciát, a tanácskozásokon reményei szerint a magyar iskolák munkájával kapcsolatban olyan közös tudást tudnak megteremteni, amely meghatározza a magyarság jövőjét is.

Kiemelte: a kormány számára fontos, hogy a diaszpórában élők is megtartsák magyar identitásukat, és köszönet illeti a pedagógusokat, akik szabadidejükben tanítanak a magyar iskolákban. Megjegyezte, a pandémia idején a tanárok online tartották meg az órákat.

Szili Katalin a tanácskozáson ismertette az idei pályázati lehetőségeket és az Európa Tanács magyar elnökségének prioritásait is. Ezek között van az őshonos nemzeti kisebbségek helyzete, a vallási közösségek védelme, valamint a családok és a gyermekek jogai. Emlékeztetett arra, hogy pénteken volt a trianoni békediktátum aláírásának 101. évfordulója, így erről is közösen emlékeztek meg.

Azt mondta, az elmúlt tíz év nemzetpolitikájának köszönhetően a magyarság valóban egy olyan összetartó nemzetté vált - beleértve a diaszpórát, a Kárpát-medencei és anyaországi magyarságot -, amelyben fontos az együttműködés.

Kiemelte az intézményrendszer fontosságát, amelynek része a Magyar Állandó Értekezlet (Máért), a diaszpóratanács és a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma, mert ezek is ezt a célt szolgálják. Úgy véli, ehhez jó alapot szolgáltat az alaptörvény, amely szerint „felelősséget viselünk egymásért”, míg korábban az alkotmány a „felelőséget érez” kifejezést használta.

Kumin Ferenc nagykövet arról beszélt, a hétvégi iskolák sok energiát, jóakaratot, áldozatot igényelnek a tanároktól és szülőktől is, hiszen a hétvégét, a szabadidőt használják fel arra, hogy a gyerekek megkapják azt a speciális oktatást, amely nélkül nem tudnák megőrizni magyarságukat, speciális kulturális hagyományaikat és örökségüket. Ez a munka páratlan értékű és minden támogatást megérdemel - tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink