Külföld

Az európai és a magyar baloldal is radikális adóemelést akar

Az Európai Parlament (EP) gazdasági és monetáris bizottsága (ECON) csütörtöki ülésén elutasította Claude Guffat francia zöldpárti EP-képviselő jelentését, mely az adózási rendszer átalakítására tett javaslatokat többek között új adónemek bevezetésével, ezzel jelentősen megnövelve a polgárok adóterheit. Győri Enikő fideszes EP-képviselő ennek kapcsán kijelentette: „Ha a baloldal által erőltetett jelentés zöld utat kapott volna és ötleteit átültetik a gyakorlatba, akkor a gazdasági helyreállítás teljesen ellehetetlenült volna európában. a baloldal radikális adóemelést akar, amitől meg fogjuk védeni az embereket!”.

Az európai és a magyar baloldal is radikális adóemelést akar
Győri Enikő
Fotó: MH/Európai Parlament

A képviselő a szavazás után rámutatott: „A jelentés egyszerre akart újabb adókat kivetni és pellengérre állítani az alacsony adókulcsokat alkalmazókat, a vállalkozásokat, a munkavállalókat, azaz a polgárokat, főképp a fiatalokat és a családokat támogató adórendszerekkel rendelkező tagállamokat, köztük Magyarországot”.

„A baloldal most alulmaradt. A magyar baloldal képviselője, Molnár Csaba is támogatta a radikális adóemelést szorgalmazó előterjesztést. Mi, fideszes képviselők továbbra is, minden körülmények között megvédjük a magyar polgárokat, kiállunk az alacsony adók és az emberek valódi boldogulását szolgáló, értelmes pénzügyi politika, a további adócsökkentések mellett” - szögezte le Győri Enikő.

 Az uniós intézmények az adópolitika területén csak igen korlátozott jogkörrel rendelkeznek (például az áfa-irányelv vonatkozásában), az adózás alapvetően nemzeti hatáskörbe tartozik. Új adókat az EU csak a környezetvédelem területén vezethet be, és ott is csak egyhangú szavazás útján - ez azt jelenti, hogy jelenleg minden nemzeti kormány vétójoggal rendelkezik a környezetvédelmi célú adók bevezetését illetően. _

Kapcsolódó írásaink