Külföld

Varga Judit: Újabb zsarolási eszközzel bővült a kelléktár

Szakmai és szuverenitási okai is vannak, hogy Magyarország, más tagállamokkal egyetemben kívülről figyeli az új Európai Ügyészség, az EPPO működését. Varga Judit igazságügyi miniszter emlékeztette, már több uniós hatóság védi az EU pénzügyi érdekeit, az ügyészség pedig a nyomásgyakorlás eszköze lehet.

Varga Judit: Újabb zsarolási eszközzel bővült a kelléktár

– Mi a fő oka annak, hogy Magyarország nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez?

– Ha valamihez nem kötelező csatlakozni, akkor ne legyen kötelező csatlakozni. Számunkra ez szuverenitási kérdés, az ügyészség alkotmányos helyzete nem engedi ezt meg. Szakmai okai is vannak a döntésünknek, a szervezet felépítése ugyanis egyelőre nem látszik hatékonynak. Kívülről szemléljük, a gyakorlatban fog kiderülni, hogyan is működik.

– Nincs már így is elég szerve, hatósága az Európai Uniónak arra, hogy megvédje az uniós költségvetést és a szövetség pénzügyi érdekeit?

 – Dehogy nincs. Az Európai Csalás Elleni Hivatal, azaz az OLAF mellett ott az Eurojust, amely az Európai Unió költségvetését károsító csalások és a korrupció elleni küzdelem területén hatékonyan működő uniós szervezet, de maga az Európai Bizottság is monitorozza az uniós pénzek elköltését, kiválóan működnek együtt. Sok problémát fog még okozni a hatáskörök átfedése, valamint a meglévő szervek költségvetését és személyi állományát is veszélybe sodorhatja
az EPPO létrejötte.

– Számít rá, hogy politikai célokat szolgál majd az ügyészség?

– Már a Sargentini-jelentés elfogadása óta látjuk, hogy bűn nem csatlakozni egy olyan szervezethez, amihez eleve nem is kötelező. Újabb zsarolási eszköz lesz az ügyészség a kelléktárban, minden eddigi nyilatkozat erre utal.

– Magyarország már eddig is sok kritikát kapott, amiért nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez.

– Itt is jelen van a kettős mérce: összesen öt ország – hazánk mellett Írország, Dánia, Svédország és Lengyelország – nem csatlakozott, mégis csak Magyarországot vádolják a jogállamiság megsértésével, nem a dánokat vagy az íreket vegzálják, akik számos igazságügyi együttműködésből kimaradnak.

Kapcsolódó írásaink