Külföld

Összefogást sürget az AfD ellen Laschet

Kizárta az együttműködést a Szász-Anhalt tartományban erősödő Alternatíva Németországnak párttal a Kereszténydemokrata Unió elnöke, és szavazásra szólította fel a demokrácia híveit

Aki demokratikus viszonyokat akar, a CDU-ra kell szavaznia a vasárnapi szász-anhalti választáson – hangsúlyozta Armin Laschet kereszténydemokrata pártelnök egy tegnapi nyilatkozatában. A németországi tartományban szoros verseny várható a CDU és a jobboldali AfD között.

Összefogást sürget az AfD ellen Laschet
Laschet: A demokrácia híveinek össze kell fogniuk, és a Kereszténydemokrata Unióra kell szavazniuk a vasárnapi szász-anhalti választáson
Fotó: AFP/POOL/Markus Schreiber

A demokrácia híveinek össze kell fogniuk, és a Kereszténydemokrata Unióra (CDU) kell szavazniuk a vasárnapi szász-anhalti választáson, hogy ne a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) legyen a legnagyobb erő a tartományi parlamentben (Landtag) – nyilatkozta tegnap a Deutschlandfunk német közszolgálati rádiónak Armin Laschet, a CDU elnöke, a CDU és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltje. Mint fogalmazott, nemcsak a CDU támogatóinak, hanem mindenkinek a kereszténydemokratákra kell voksolnia, aki demokratikus viszonyokat akar.

A most vasárnap megrendezésre kerülő szász-anhalti választás a német pártok utolsó megmérettetése a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a CDU támogatottsága a tartományban 25-29 százalék között, az AfD támogatottsága 23-26 százalék között van. Szoros eredmény várható tehát, és akár az is előfordulhat, hogy az AfD megszerzi első tartományi választási győzelmét.

Laschet ennek kapcsán azt mondta: „nem akarhatjuk, hogy egy jobboldali radikális párt legyen a legerősebb politikai erő egy német tartományi gyűlésben. Hozzátette, hogy pártjának azzal is hozzá kell járulnia a demokratikus közép győzelméhez, hogy rögzíti: „nem tárgyalunk, nem működünk együtt és nem lépünk koalícióra” az AfD-vel.

Szász-Anhalt tartományt 2002 óta egyébként CDU-s vezetésű kormány irányítja, 2016 óta a szociáldemokratákkal (SPD) és a Zöldekkel koalícióban.

A volt NDK területén fekvő keleti tartományok ügyeivel foglalkozó kormánymegbízott, Marco Wanderwitz a napokban a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapban az AfD magas térségbeli támogatottságáról szólva kijelentette:

Németország keleti részén erősebb a hajlandóság jobboldali radikális pártok támogatására, mint az ország nyugati részén, amely annak tulajdonítható, hogy a pártállami diktatúra idején nevelkedett emberek egy része „harminc év alatt sem érkezett meg a demokráciába”.

Laschet nyilatkozatában nem utasította el a kormánymegbízott állításait, csupán annyit mondott, hogy másként fogalmazott volna, és sok demokratikus elkötelezettségű embert ismer a keleti tartományokban.

Felfüggesztette tagságát a CDU konzervatív tagjait tömörítő Értékek Uniójában (Werte-Union) Hans-Georg Maaßen a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) volt vezetője, miután a csoport elnökének választották Max Otte közgazdászt, akit sokan az AfD-vel való kapcsolatai miatt bírálnak. Maaßen a Twitteren azt írta, aggodalommal követi az Értékek Uniójában zajló eseményeket.

Kapcsolódó írásaink

Újabb botrány Németországban

ĀTöbb helyen is csalások történtek az ingyenes koronavírustesztekkel sajtóbeszámolók szerint, Jens Spahn szigorúbb ellenőrzéseket ígért