Külföld

Salvini az EU-n belüli jobboldali pártcsaládok szövetségének létrehozását szorgalmazza

Az európai unión belüli jobboldali pártcsaládok szövetségének létrehozását szorgalmazta vasárnap Matteo Salvini a portugáliai Cascaisban, szerinte ez a politikai erő hatékony alternatívája lehet a baloldalnak.

Salvini az EU-n belüli jobboldali pártcsaládok szövetségének létrehozását szorgalmazza
Salvini szerint ez a politikai erő hatékony alternatívája lehet a baloldalnak
Fotó: AFP/Attila Kisbenedek

Az olaszországi Liga főtitkára úgy véli, hogy e szövetséget az Identitás és Demokrácia (ID - amelyhez a Liga is tartozik), az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR), valamint - Orbán Viktorral együtt - az Európai Néppárt (EPP) alkotná. „Eljött a pillanat, hogy összefogjuk e három csoport legjavát, hogy ezáltal meghatározó erővé váljanak az Európai Parlamentben” - mondta Salvini.

Nyilatkozatában a politikus a migráció és a család témekörét nevezte fontos európai témának. Úgy fogalmazott: Brüsszelben kell, hogy legyen valaki, aki nemet mond a béranyaságra, illetve a gyermekek homoszexuálisok általi örökbe fogadására.

„Remélem, hogy az EPP-ben is van, aki nem hajlandó a baloldal alárendeltje lenni” - mondta Salvini.

A Liga vezetője nemrég a Facebook-on egy interjúban (amelyet a Magyar Nemzet ismertetett) már jelezte, hogy egy új európai uniós pártcsalád létrehozásán dolgozik. „Kapcsolatban állunk a lengyelekkel és más országok politikai erőivel, magyarokkal is” - mondta akkor Salvini, hangsúlyozva, hogy valami újra van szükség, mivel egy bizonyos típusú Európa, idejétmúlt gondolkodásmóddal, nem képes választ adni a vészhelyzetekre, 2021 igényeire.

Kapcsolódó írásaink