Külföld

Moszkva nem engedi el Minszk kezét

Aljakszandr Lukasenka destabilizációval vádolja a Nyugatot, Brüsszel pénzt ajánl a fehérorosz ellenzéknek

A tavaly augusztusi elnökválasztás óta folyamatos a külső törekvés Fehéroroszország destabilizálására – mondta a Belta hírügynökség tudósítása szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, akit péntek délután fogadott orosz partnere, Vlagyimir Putyin Szocsiban.

Moszkva nem engedi el Minszk kezét
Lukasenka és Putyin Szocsiban tárgyalt az őrizetbe vett ellenzéki ügyéről
Fotó: AFP/Mikhail Klimentyev

A két vezető – egyébként rendszeres – találkozója ezúttal azért került a nemzetközi érdeklődés középpontjába, mert múlt vasárnap a Ryanair Athén-Vilnius járatát pokolgépes fenyegetésre hivatkozva leszállásra szólították Minszkben, a fehérorosz hatóságok őrizetbe vették a terrorizmussal és tüntetések törvényellenes szervezésével vádolt Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki újságíró-aktivistát és orosz állampolgárságú barátnőjét, Szofija Szapegát. Ezt követően az uniós államok nagy része kitiltotta légteréből a fehérorosz Belavia légitársaságot és az uniós társaságok sem használják a fehérorosz légteret.

Putyin a pénteki találkozón heves „érzelemkitörésnek” nevezte a Ryanair-botránnyal kapcsolatos reagálásokat. A TASZSZ orosz hírügynökség tudósítása szerint Putyin megjegyezte, ezen az ügyön kívül is bőven van miről beszélniük, nő a kétoldalú kereskedelmi forgalom, pozitív trendek mutatkoznak a két ország együttműködésében. A találkozó nyilvánvalóan jó hangulatban telt, hiszen Putyin a hírügynökségi közlések szerint megjegyezte Lukasenkának, hogy kellemes az idő, és fürdőzésre invitálta a Fekete-tengerben.

A nyugati országokkal kevésbé pozitívan alakult Minszk viszonya az elmúlt napokban. Litvánia és Lengyelország, valamint az amerikai FBI is vizsgálatot indított a Ryanair-járat ügyében, ezenkívül Ukrajna is bejelentette, lezárja légterét a fehérorosz gépek előtt.

Az Európai Bizottság egyértelműsítette, hogy kész aktívan alakítani a fehéroroszországi eseményeket: Ursula von der Leyen bizottsági elnök tegnap bejelentette, hogy a brüsszeli testület hárommilliárd eurót szán a fehérorosz demokratikus átmenet támogatására.

Kapcsolódó írásaink