Külföld

Varsóban megalakult a Collegium Intermarium nevű közép- és kelet-európai jogi egyetem

A Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes részvételével rendezett ünnepi ceremóniával alakult meg pénteken Varsóban a Collegium Intermarium nevű, a Három Tenger Kezdeményezés országaiból származó hallgatóknak klasszikus jogászképzést nyújtó egyetem.

Varsóban megalakult a Collegium Intermarium nevű közép- és kelet-európai jogi egyetem
Gulyás: Európa keresztény, konzervatív megújulásáért folytatott harcnak racionális természete van, ezért vissza kell térni azon racionális alapokhoz, amelyek naggyá tették a kontinenst
Fotó: Európai Parlament

A mesterképzést, valamint többfajta posztgraduális képzést indító, ösztöndíjakat is nyújtó magánegyetemet az Ordo Iuris nevű, konzervatív jogászokat egyesítő lengyel civil szervezet kezdeményezésére akkreditálta a varsói oktatásügyi minisztérium. A Collegium Intermarium küldetéseként az alapítók az európai civilizáció hagyományos értékein - a római jogi kultúrán, a görög filozófián és a keresztény erkölcsön - alapuló képzést határozták meg.

A megnyitón videóüzenet formájában felszólalt Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, kiemelve: az egyetem nemcsak a lengyel és a közép-európai értékek megőrzőjévé válhat, hanem olyan közeget is megteremthet, mely megvédi a Három Tenger Kezdeményezés térségébe tartozó nemzetekhez közeli keresztény, konzervatív értékeket.

Az intézmény védőbástyává válhat „az emberi jogok fundamentalista felfogása, valamint a ma Európában tomboló politikai korrektség ellen” - jelentette ki. Aláhúzta: a gyümölcsöző európai párbeszéd alapja az identitás, ezért szükség van az olyan intézményre, mely minden témát az európai hagyományt és történelmet tiszteletben tartva közelít meg.

Európa keresztény, konzervatív megújulásáért folytatott harcnak racionális természete van, ezért vissza kell térni azon racionális alapokhoz, amelyek naggyá tették a kontinenst - jelentette ki Gulyás Gergely, bírálva az európai kereszténydemokrata tömörüléseket, amiért lemondtak értékeikről, „elfogadva a balliberális táborhoz hasonló értékbeli semlegesség koncepcióját”.

„Brüsszel minden ellenkezése ellenére, a Közép- és Kelet-Európában még mindig bízunk értelmi és szellemi megújulásban, mely megvédi a keresztény kultúrát és az európai életstílust” - fogalmazott, aláhúzva külön a négy visegrádi ország összetartásának fontosságát.

Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter beszédében hangsúlyozta, hogy az egyetem a lengyel, a térségbeli és az európai klasszikus hagyományt eleveníti fel. A megnyitón szintén részt vevő Przemyslaw Czarnek lengyel oktatásügyi miniszter szerint a szabad egyetemi vita lehetőséget ad a mai posztmodern és neomarxista ideológiával való szembeszállásra.

A Collegium Intermarium októbertől indít majd többnyelvű képzést, oktatói között neves lengyel és külföldi tudósok vannak, együttműködést terveznek Lánczi Andrással, a Budapesti Corvinus Egyetem rektorával is.

A megnyitót kísérő nemzetközi jogász konferencián Sulyok Tamás alkotmánybírósági elnök a magyar alkotmányos rend és a szuverenitás összefüggéséről tartott előadást. A klasszikus értékek helye a posztmodern világban című pódiumbeszélgetésen szerepeltek az Alapjogokért Központ vezetői, Szánthó Miklós és Kovács István is.

Az egész napos konferencián részt vesz mások mellett Václav Klaus volt cseh államfő és kormányfő, Ingrid Detter de Frankopan hercegnő, aki II. János Pál pápa tanácsadója volt, a spanyol Francisco Javier Borrego Borrego spanyol bíró, az Emberi Jogok Európai Bírósága volt bírája, valamint Rod Dreher ismert amerikai keresztény-konzervatív író.
 

Kapcsolódó írásaink