Külföld

Az amerikai baloldal elfordult Izraeltől

A zsidó államot elsőként elismerő Truman rá se ismerne a Demokrata Pártra – véli a New York Post

Harry Truman elnöksége alatt az Egyesült Államok elsőként ismerte el Izrael önálló államiságát, Truman azonban ma már rá sem ismerne az egykor a zsidó állam megbízható szövetségesének számító Demokrata Pártra – írta a New York Post.

Az amerikai baloldal elfordult Izraeltől
Biden először trumani demokrataként Izrael önvédelemhez való jogát hangsúlyozta, amikor a zsidó állam légicsapásokkal reagált a Hamász rakétáira, azonban fokozatosan meghátrált
Fotó: ANDREW HARNIK / POOL / AFP

A lap szerint a Demokrata Pártban egyre erősebb az Izrael-ellenes hangulat, különösen a más témákban is szélsőséges balszárnyon, a mérsékeltek pedig nem mertek szót emelni ellenük, még akkor sem, ha megjelenik az antiszemitizmus.

A New York Post szerint Barack Obama elnöksége alatt még nagyobb lendületet vett Washington elfordulása Izraeltől, majd a republikánus Donald Trump ismét a zsidó állam mellé állt, elismerte a fővárosának Jeruzsálemet és az amerikai nagykövetséget is átköltöztette. Joe Biden alatt újra változhat a helyzet, ha az elnök enged pártja radikálisainak.

Biden először trumani demokrataként Izrael önvédelemhez való jogát hangsúlyozta, amikor a zsidó állam légicsapásokkal reagált a Hamász rakétáira, azonban fokozatosan meghátrált a lap szerint.

Múlt kedden odáig fajult a helyzet, hogy Rashida Tlaib, az első női palesztin kongresszusi képviselő számon kérte Bident a detroiti reptéren, hogy Washington miért támogatja Izraelt és a palesztinok elleni atrocitásokat. Az elnök már másnap tűzszünetet kezdett sürgetni.

A New York Post szerint Biden hiába próbálta ennyivel elcsitítani a palesztinpártiakat, a párt balszárnya már azt kezdte követelni, hogy az Egyesült Államok ne adjon el több fegyvert Izraelnek.

Erről a témáról cikkezett a Daily Signal is, emlékeztetve, Rashida Tlaib és több demokrata képviselőtársa – Alexandria Ocasio-Cortez és Ilhan Omar – korábban megkérdőjelezték azon amerikai zsidók hazafiasságát, akik támogatják Izraelt, és többször is antiszemita megjegyezéseik miatt kényszerültek bocsánatot kérni.

A portál szerint az Izrael elleni gyűlölködés akkor, amikor az ország ostrom alatt áll, nem csak az új, felvilágosult (woke) baloldal etikai csődjének megnyilvánulása, hanem a nyugat öngyűlöletének, erkölcstelen relativizmusának is.

Kapcsolódó írásaink

Véget ért a tizenegy napos rakétaháború

ĀLétrejött a tűzszünet – Izrael sikernek értékeli a Hamász elleni hadjáratát, mivel súlyos csapást mért a radikális palesztin szervezet katonai létesítményeire