Külföld

Aggasztóak a konfliktusok a világ vezető hatalmai között

 A koronavírus-járvány mellett új politikai konfliktusok is jelentkeztek a közelmúltban, és a kölcsönös szankciók, valamint a „verbális incidensek” a globális gazdaság főszereplői között aggasztóak - mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken az Európa Tanács hamburgi ülésén.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalára feltöltött, a beszédéről készült videó alapján azt mondta, egy olyan közép-európai országot képvisel, ahol az emberek tudják, a „földrajz határozza meg az országok házszámát, ami megváltoztathatatlan”.

Hozzátette, hogy a magyarok megtanulták a „történelem leckéit”, és levonták a megfelelő következtetéseket.

„És talán a legfontosabb következtetés az, hogy amikor a Kelet és a Nyugat között konfliktus bontakozik ki, Közép-Európa általában veszít” - fogalmazott Szijjártó Péter, kiemelve, hogy „nem akarunk többé vesztesek lenni”.    

Éppen ezért számunkra egy pragmatikus, a párbeszéden alapuló kapcsolat a kívánatos Kelet és Nyugat között - hangsúlyozta a miniszter.  

„Egyértelművé kívánom tenni, hogy egyáltalán nem vagyunk érdekeltek egy új hidegháború kibontakozásában” - szögezte le Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a Kelet és a Nyugat közötti párbeszéd megteremtésében jelentős szerep jut az olyan szervezeteknek, mint az Európa Tanács.

A tárcavezető azt ígérte, Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy segítse és támogassa az Európa Tanácsot.

Megjegyezte, hogy a pandémia lehetőséget kínál a Kelet és a Nyugat közötti párbeszédre, hiszen az a cél, hogy megmentsék az emberek életét, szoros együttműködést kíván.

Objektum doboz


 

Kapcsolódó írásaink