Külföld

Turbófokozatra kapcsolt a baloldal áskálódása

Fidesz: Hazánk és húsz másik tagállam sem akarja növelni az államadósságát uniós hitellel

A magyar kormány felelősen járt el az uniós helyreállítási alap ügyé­ben, a baloldal azonban minden követ megmozgatott, hogy megfossza hazánkat a források nagy részétől – figyelmeztetett a Fidesz európai parlamenti delegációja. Az úgynevezett jogállamisági jelentés a politikai zsarolás eszköze.

Turbófokozatra kapcsolt a baloldal áskálódása
Orbán Viktor és Ursula von der Leyen találkozója eredményes volt legutóbb
Fotó: AFP/POOL/François Walschaerts

Megnyílhatnak a magyar gazdaság újraindítását szolgáló források az Európai Unió helyreállítási alapjából – hangsúlyozta csütörtöki közleményében a Fidesz európai parlamenti delegációja azzal kapcsolatban, hogy előző nap Magyarország benyújtotta a nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi tervét az Európai Bizottságnak (EB).

Hazánk csak a vissza nem térítendő támogatásokat veszi igénybe a minél kisebb eladósodás érdekében – mutattak rá, emlékeztetve: húsz másik tagállam sem akarja a jelenlegi helyzetben államadósságát további uniós hitellel is növelni. „Magyarország kormánya nem kívánja a 2010 előtti baloldali kormányok rossz példáját követni, amelyek meggondolatlanul eladósították hazánkat” – jegyezte meg a nagyobbik kormánypárt delegációja.

Felhívták a figyelmet, hogy a Jobbik, a DK, az MSZP és a Momentum EP-képviselői mindig mindent megtesznek, hogy minél kevesebb pénz jusson Magyarországnak, így nem meglepő módon folyamatos áskálódásuk kísérte a terv benyújtását.

„Előbb egy központi brüsszeli kalapba akarták betenni a magyarok pénzét – amivel a források 98 százalékát elvették volna a magyar emberektől –, majd azt a hazugságot kezdték terjeszteni, hogy Magyarországon a források felhasználásáról nincsenek egyeztetések, miközben baloldali kormányok alatt soha nem tapasztalt, széles körű egyeztetések folytak minden érintett szereplővel” – emlékeztettek. A delegáció szerint nyilvánvalóan a politikai zsarolást szolgálja a jogállamiságnak hazudott mechanizmus, amit az európai baloldal erőszakolt ki: ha egy tagállam a „brüsszeli buboréktól” eltérő álláspontot képvisel, akkor el akarják venni tőle a forrásokat.

Az utóbbi időszakban a Fidesz-delegáció megfogalmazása szerint egyenesen „turbófokozatba” kapcsolt az áskálódás. A baloldali erők „hazug vádakkal feljelentő levelet” írtak Ursula von der Leyen EB-elnöknek, szakmailag megalapozatlan érvekkel támadták a magyar kormány gazdaságpolitikáját, majd felbujtották európai parlamenti frakciótársaikat, akik nyílt támadást intéztek a magyar helyreállítási terv ellen, sőt „a hozzá kötődő sajtóorgánumokon keresztül azt hazudták: a még be sem nyújtott tervet már vissza is dobták”.

A közlemény a Népszava cikkére utal, amely szerint Ursula von der Leyen és Orbán Viktor k április 23-i brüsszeli egyeztetésén az EB elnöke visszadobta a magyar tervet. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, maga is ott volt az egyeztetésen, és „a bizottság elnöke részéről egy szó sem hangzott el abból, amit a Népszava a szájába ad. A Népszava régi komcsi szokás szerint hazudik, a 24.hu pedig örömmel terjeszti. Ez nem újságírás, hanem baloldali kampány. Ezek nem újságírók, hanem politikai aktivisták” – írta a Facebookon a tárcavezető.

Ursula von der Leyen egyébként a Twitteren jónak nevezte a magyar kormányfővel tartott tanácskozást, bejegyzése szerint megvitatták a járványhelyzetet, a gazdasági helyreállítást és az ahhoz kapcsolódó nemzeti terveket, az uniós zöld megállapodást, a jogállamisági jelentést és a Nyugat-Balkán helyzetét is.

A Fidesz EP-delegációja szerint a fentiekkel a baloldal ismét megmutatta valódi politikai céljait, mégpedig azt, hogy megfúrja a magyar embereknek járó uniós forrásokat, hogy jobb híján az ezzel okozott nehézségeket meglovagolva kampányoljon a 2022-es választásokon.

Fő cél az egészségügy fejlesztése

Megkapta szerdán az Európai Bizottság (EB) a helyreállítási alap igénybevételére vonatkozó hivatalos magyar tervet. Ursula von der Leyen, az EB elnöke a Twitteren közölte: Magyarország 7,2 milliárd euró (mintegy 2500 milliárd forint) összegű vissza nem térítendő támogatást igényel stratégiai fejlesztési projektekre az uniós eszközből a következő hat évre.

Az EB a következő két hónapban kiértékeli a magyar tervet. Ahogyan lapunk is megírta, tegnap Ágostházy Szabolcs uniós fejlesztésekért felelős államtitkár az MTI-vel közölte: a magyar terv legmeghatározóbb eleme az egészségügyi rendszer további fejlesztése, erre a források 34,1 százalékát szánják. Kiemelt terület emellett a környezetbarát közlekedés és az oktatási rendszerek átfogó fejlesztése. Erre a két területre a pénzügyi keret 25, illetve 20,4 százalékát fordítják. Az uniós finanszírozási eszköz keretében Magyarország rendelkezésére álló hitelkeretet egyelőre nem használják fel.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink