Külföld

A V4-ek családbarát koalíciót kötöttek

Családbarát koalíciót kötöttek a visegrádi együttműködésben részt vevő országok - nyilatkozta Novák Katalin csütörtökön Budapesten az MTI-nek.

A V4-ek családbarát koalíciót kötöttek
Novák Katalin: A mindannyiunkat sújtó demográfiai kihívásokra nem a migrációban keressük a választ
Fotó: MTI/Miniszterelnökség/Kékesi D

 A családokért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia szakminiszterei a nap folyamán közös nyilatkozatot fogadnak el arról, hogy elkötelezettek a családi értékek mellett.

„Európa szívében kialakult egy olyan együttműködés, amely a családokat helyezi a középpontba. A mindannyiunkat sújtó demográfiai kihívásokra nem a migrációban keressük a választ, hanem a családok támogatásában” - fogalmazott Novák Katalin, aki a V4 soros lengyel elnöksége keretében szervezett V4 koalíció a családért című videokonferencián vett részt Marlena Malag lengyel, Milan Krajniak szlovák és Jana Malacová cseh családért felelős miniszter társaságában.

A felek megállapodtak, hogy egyeztetik a családokkal kapcsolatos döntéseiket, közös kutatásokat indítanak.

Novák Katalin kiemelte: a négy ország közös célja, hogy a fiatalok annyi gyereket vállalhassanak, amennyit szeretnének, és anyagi akadályok ne gátolhassák a családalapítást.

„A konferencián beszéltem a magyar gyakorlatról. Magyarországon azt támogatjuk, hogy ha valaki családban gondolkozik, akkor ez azt jelenti, tiszteli az elődeit és felelősséget érez az utódai iránt, vagyis hosszabb távon gondolkodik” - fejtette ki Novák Katalin.

A miniszter hangsúlyozta, a nőknek lehetőséget kell teremteni arra, hogy összeegyeztethessék szakmai és családi életüket, a kettő között ne kelljen választaniuk. Hozzátette: a kormány a koronavírus-járvány idején is gondol a családokra, támogatásukra az idei és a jövő évi költségvetésben egyre nagyobb összeget fordítanak. Hangsúlyozta: az összeg jövőre háromszor akkora lesz, mint 2010-ben volt.

„Bevezettük a babaváró támogatást, Magyarország legnagyobb otthonteremtési programját, július 1-től megemeljük a csecsemőgondozási díjat. 2022-től személyi jövedelemadó mentesek lesznek a 25 év alattiak, miközben a négy gyermeket nevelő édesanyák most is szja-mentességet élveznek, de említhetem a bölcsőde-építéseket is” - sorolta.

Kitért Novák Katalin a Finch-csel közös közvéleménykutatásra, amelyből kiderült, hogy a fiatalok nem igazán tudatosak a gyermekvállalás időpontjának tervezésében. Úgy vélte, ha a hasonló irányú kutatásokat egységessé, nemzetközi szintűvé tudják tenni, akkor még hatékonyabban tudnak lépni. „A V4-en belül figyeljük egymás jó gyakorlatait, Lengyelországban például a fiatalok már személyi jövedelemadó mentességet élveznek, igaz, ez valamivel kevesebb kedvezményt jelent, mint ami jövő januártól Magyarországon érvényben lesz” - jegyezte meg.

Kapcsolódó írásaink