Külföld

Rákbetegeken gazdagodott meg a korrupciós botrányba keveredett uniós biztos

Onnantól romlott jelentősen a ciprusi egészségügyi rendszer működése, amikor egyes politikusok megjelentek a háttérben - nyilatkozták a helyiek a Tények stábjának. Az onkológiai ellátásokat például évekkel ezelőtt privatizálták a szigetországban, és ezzel az egekbe emelték az árakat. Később kiderült, hogy ebben az ügyben központi szerepet játszott Sztella Kiriakídisz, a jelenlegi uniós egészségügyi biztos, aki nemrégiben az elhibázott vakcinabeszerzések kapcsán keveredett korrupciós botrányba. 

Rákbetegeken gazdagodott meg a korrupciós botrányba keveredett uniós biztos
Sztella Kiriakídisz nem először keveredik hatalmas botrányba
Fotó: AFP / RICCARDO DE LUCA

A TV2 hírműsorának riportjából kiderül, hogy néhány éve egy bank mögé bújva privatizálták az onkológiai ellátásokat Cipruson, a folyamatban kulcsszerepet játszott az Európai Unió jelenlegi egészségügyi biztosa, Sztella Kiriakídisz.

Az ügy óriási felháborodást keltett az országban, amikor már tűrhetetlenné vált a helyzet, a ciprusi parlamenti is napirendjére tűzte a kérdést. Minden képviselő a rákkezelések árának csökkentésére szavazott, egyetlen egyet kivéve, aki éppen Kiriakídisz volt.

Európa azonban most egy másik egészségügyi botránytól hangos, amelyben ismét Sztella Kiriakídisz a főszereplő. Az uniós biztos családja nem tud elszámolni 4 millió euróval. Egyre erősebb a gyanú, hogy a pénz a nyugati oltóanyaggyártóktól érkezett, cserébe a nekik látványosan kedvező EU-szerződésekért. Ezt a gyanút ráadásul tovább táplálja, hogy a ciprusi biztos különböző alapítványok révén évek óta kapcsolatban áll a szérumgyártó vállalatokkal.

Kapcsolódó írásaink