Külföld

Jansa: A Néppárt gyakran pont azt teszi, amit a baloldal akar

Meg kell újulnia a jobbközép pártcsaládnak a szlovén miniszterelnök szerint

Az Európai Uniónak a nemzetek közti kölcsönös tiszteletre kell épülnie – hangsúlyozta Janez Jansa szlovén kormányfő az El Correo de Espana című lapnak adott interjúban, amint az Unser Mitteleuropa portál szemlézett.

Jansa: A Néppárt gyakran pont azt teszi, amit a baloldal akar
Janez Jansa
Fotó: MH

A néppárti politikus szerint a Brexit figyelmeztet, mi történik akkor, ha eltérünk az alapító atyák szemléletétől. Jansát arról is kérdezték, hogy szoros szövetségese, a Fidesz kilépett az Európai Néppártból (EPP). A szlovén kormányfő szerint a nagy európai párcsaládok egyik problémája, hogy túl lassan reagálnak a változásokra.

Felidézte, az EPP-t többször is bírálták az elmúlt években egyes miniszterelnökeinek állítólagos populizmusa miatt, csakhogy amíg egyesek csak hangosan beszéltek, addig a kritizált kormányfők keményen dolgoztak és sikereket értek el.  

Jansa szerint olykor úgy tűnik, a pártcsalád pontosan azt csinálja, amit a szocialisták és a liberálisok akarnak, és emiatt egyre gyengébbé is válik. Mint mondta, ezt a problémát már nem csak Orbán Viktor kormányfő látja, hanem egyre többen. Jansa szerint a jobbközép erőtérnek modernizálnia kell magát, különben elsorvad.

Kapcsolódó írásaink