Külföld

Számunkra a szociális Európa azt jelenti, hogy család, munkahelyteremtés, innováció

Az Európai Unió szociális csúcstalálkozóján, Portóban a magyar delegáció világossá tette, hogy számunkra a szociális Európa azt jelenti: család, munkahelyteremtés és innováció - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter szombaton a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Számunkra a szociális Európa azt jelenti, hogy család, munkahelyteremtés, innováció
Orbán Viktor miniszterelnök (j4) és Emmanuel Macron francia elnök (j2) beszélget, mellettük Xavier Bettel luxemburgi (b), Mateusz Morawiecki lengyel (j3) és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (j) az EU szociális csúcstalálkozójának második napján
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Ben

Kijelentette: ezek mögött a rövid szavak mögött tíz év tapasztalata és a magyar emberek kemény munkája áll.

„Az elmúlt évtizedben ugyanis sikerült elérnünk, hogy a munka megbecsült értékké, a versenyképesség alapvetéssé, a nemzeti identitás és a család pedig munkaalapú társadalmunk elvi motorjává váljon” - fogalmazott Varga Judit.

Azt mondta, egyre többen értik, hogy a magyarok miért választanak sokszor más utat, miért térünk el a fősodortól. Akik sokáig csak a fejüket csóválták, ma már elismerően biccentenek. Legyen szó migrációról, családpolitikáról, foglalkoztatottságról vagy vakcinabeszerzésről, a magyar út számtalanszor igazolást nyert - tette hozzá a miniszter.

Varga Judit kiemelte: a sikereink a koronavírus-járvány ellenére is megkérdőjelezhetetlenek, hiszen Magyarországon a beoltottak száma szombaton meghaladta a 4,2 milliót. A következő mérföldkő 5 millió beoltott lehet - jegyezte meg.

Objektum doboz

Hozzátette, a kiemelkedő átoltottsági mutatók elérhetetlenek lettek volna a magyar emberek kitartása és a keleti vakcinák nélkül.

„Lassan, de biztosan fordul a szél Európában is, hiszen egyre többen fontolgatják a magyar megoldásokat, és egyre többen látják be, hogy a vakcina nem politikai kérdés, hanem élet-halál kérdése” - fogalmazott a miniszter.

Varga Judit közölte azt is, az Európai Unió vezetői egyetértenek abban, hogy a világjárvány utáni helyreállítás egyik kulcseleme az oktatás.

Európában élenjárva Magyarország stratégiai célja, hogy belátható időn belül regionális tudásközponttá váljon - mondta, hozzátéve, hogy ennek érdekében sosem látott mértékben fejlesztik az egyetemek versenyképességét, infrastruktúráját és növelik az oktatási színvonalukat. Közölte, ezt szolgálja az egyetemi modellváltás.

A miniszter azt mondta: „mindig is vallottuk, hogy a több Európa helyett okosabb Európára van szükség”.
 

Kapcsolódó írásaink