Külföld

„Mi mondjuk meg, hol a vörös vonal”

Vlagyimir Putyin: Akik provokációkat szerveznek Oroszország ellen, úgy meg fogják azt bánni, ahogyan már régóta nem bántak meg semmit

Oroszország megvédi az érdekeit, és békés együttműködésre törekszik – hangsúlyozta évértékelő beszédében Vlagyimir Putyin orosz államfő. Egyértelműsítette azt is, Moszkva nem javasolja senkinek, hogy átlépje a „vörös vonalat”.

Elsősorban Oroszország szociális és gazdasági kérdéseiről, a járvány utáni helyreállításról, valamint a szegénység elleni küzdelemről beszélt szerdai évértékelőjében Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki kemény külpolitikai üzeneteket is megfogalmazott.

A moszkvai parlament két házához szólva Putyin közölte, nem szándékozik válaszolni bizonyos országok barátságtalan lépéseire, jó viszonyra törekszik azokkal is, akikkel az utóbbi időben ez finoman szólva nem sikerül. Az államfő óva intette Oroszország partnereit attól, hogy a jó szándékot a gyengeség jeleként értékeljék. Putyin szerint egyes országok sportot űznek abból, hogy ok nélkül belekötnek Oroszországba, és A dzsungel könyvére utalva úgy fogalmazott: „körülöttük azonnal, mint Sir Kán körül, ott forgolódnak az apró Tabakik. Pont úgy, mint Kiplingnél. Azért üvöltenek, hogy megnyugtassák uralkodójukat” – jegyezte meg.

Putyin aszimmetrikus, gyors és kemény választ helyezett kilátásba azokkal szemben, akik felégetik az összes hidat az országával való kapcsolatukban. „Azok, akik provokációkat szerveznek Oroszország ellen, úgy meg fogják azt bánni, ahogyan már régóta nem bántak meg semmit. Remélem, hogy senkinek nem jut eszébe Oroszország viszonylatában átlépni az úgynevezett vörös vonalat. Azt, hogy ez hol fog húzódni, azt minden egyes esetben mi magunk fogjuk meghatározni” – nyomatékosította.

Az elnök azért is bírálta kollektíven a Nyugatot, amiért nemhogy nem ítélték el, de észre se akarták venni azt a hírt, hogy államcsíny- és merényletkísérletet lepleztek le Fehéroroszországban, ami Aljakszandr Lukasenka államfő ellen irányult. „Lehet bármilyen álláspontot vallani Fehéroroszország elnöke, Aljakszandr Grigorjevics Lukasenka politikájával kapcsolatban, de az államcsínyek szervezése és a legmagasabb tisztségviselők elleni politikai gyilkosságok tervezése több a soknál. Ez már túllép minden határon” – hangsúlyozta. Putyin kitért arra is, hogy nemcsak puccs, hanem nagyszabású kibertámadás is készült Fehéroroszország ellen, Minszk áramszolgáltatását akarták lekapcsolni. Megjegyezte, a Nyugat egyébként nem hajlandó Oroszországgal kiberbiztonságról tárgyalni.

Putyin emlékeztetett: 2014-ben Viktor Janukovics akkori ukrán elnököt is fegyverrel fosztották meg a hatalomtól, és csaknem megölték.

A járványkezeléssel kapcsolatban kiemelte az oltási program fontosságát, valamint bejelentett egy sor intézkedést a lakosság terheinek enyhítésére. Elmondta, a hatóságok gazdasági eszközökkel törekednek majd alacsonyan tartani az élelmiszerárakat. Az idegenforgalomban év végéig meghosszabbítják a húszszázalékos pénzvisszatérítési programot.  Segítik az orosz régiókat, támogatást kapnak a családok, valamint az egészségügy fejlesztéséről is születtek döntések. Putyin bejelentette azt is, hogy a Moszkva–Kazany nagysebességű vasútvonalat három éven belül Jekatyerinburgig meghosszabbítják.

Fokozódik a feszültség a fronton

Fokozódik a feszültség a fronton
Fokozódik a feszültség a fronton
Fotó: AFP/Aleksey Filippov

A Donyec-medencei frontvonalon találkozna Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Volodimir Zelenszkij ukrán államfő. A YouTube-on közzétett videójában hangsúlyozta, Ukrajna nem fél Oroszországtól, ő pedig egyébként is havonta jár már a frontra a fokozódó feszültség miatt. Putyin válasza még nem ismert, de Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlament külügyi bizottságának alelnöke már megszólalt a témában.

A TASZSZ Orosz Hírügynökségnek azt mondta, a nyugatnak elege van Zelenszkijből, mert a NATO-tagságért rimánkodik, a Nyugatot pedig bele akarja rángatni egy konfliktusba Oroszországgal. Az EUObserver szerint egyébként az uniós külügyminiszterek attól tartanak, hogy Oroszország már a napokban elismerheti a szakadár köztársaságokat, amelyeket a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyékben kiáltottak ki.
(ŐM)

Utcára vonultak Navalnij támogatói

Utcára vonultak Navalnij támogatói
Utcára vonultak Navalnij támogatói
Fotó: AFP/Sputnik Alexandr Kryazhev

A rendőrség több orosz városban házkutatást tartott aktivistáknál és újságíróknál az elítélt orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij támogatására tervezett országos megmozdulás reggelén. Az MTI helyi hírportálokra hivatkozva közölte, hogy moszkvai idő szerint szerda este fél hétig 285 személyt vettek őrizetbe.

Navalnij hívei vasárnap hirdettek meg szerdára az ellenzéki politikus támogatására országos megmozdulást, amelynek megtartását több városban, köztük Moszkvában elutasították a hatóságok. Az ellenzéki politikus március 31. óta éhségsztrájkot folytat a börtönben a megfelelő orvosi ellátás hiánya miatt. Orvosa szerint rendkívül rossz a vérképe, és bármikor meghalhat. Navalnij egészsége és börtönkörülményei miatt szerdán mélységes aggodalmát fejezte ki David Sassoli, az Európai Parlament elnöke.

(HSz)

Kapcsolódó írásaink