Külföld

Szijjártó: A nemzetközi együttműködés jelentősége soha nem volt olyan nagy, mint most

A kazah-magyar együttműködés jól érzékelteti, hogy miért és hogyan lett sikertörténet Magyarország 11 évvel ezelőtt elkezdett, keleti irányú nyitása - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a kazah fővárosban kazah hivatali partnerével közös sajtóértekezletén.

Szijjártó: A nemzetközi együttműködés jelentősége soha nem volt olyan nagy, mint most
Szijjártó: A nemzetközi együttműködés jelentősége soha nem volt olyan nagy, mint most
Fotó: MH/Purger Tamás

Közölte, a két ország kapcsolatát a kölcsönös tiszteletre alapozza, és nem akar foglalkozni egymás kioktatásával, nem szól bele egymás belügyeibe. A gazdasági és vállalati együttműködéshez szükséges intézkedéseket helyezik fókuszba, és ebből mindkét ország gazdasága sokat profitált az elmúlt időszakban - tette hozzá.

A nemzetközi együttműködés jelentősége soha nem volt olyan nagy, mint most, a koronavírus-világjárvány idején, s míg a világkereskedelmi forgalom értéke a járvány miatt tavaly kilenc százalékkal csökkent, Magyarország 58 százalékkal tudta növelni exportjának értékét Kazahsztánba, amely így meghaladta a 165 millió dollárt. Ez a növekedés alapvetően abból fakadt, hogy a magyar gyógyszeripari exportot a duplájára, az élőállat kivitelét pedig a háromszorosára növelte az ország - fejtette ki Szijjártó Péter.

Az Eximbank 170 millió dolláros hitelkeretet nyitott Kazahsztánban annak érdekében, hogy a magyar és a kazah vállalatok együttműködését még aktívabbá lehessen tenni, és kedden a bank képviseletet nyit Nur-Szultanban - mondta.

„Az elmúlt időszakban számos magyar külpiaci sikernek lehettünk tanúi a kazah piacon” - jelentette ki a miniszter. A Richter immár 98 gyógyszert forgalmaz, és az idén 24 millió dollárnyi forgalomra számít Kazahsztánban, több mint száz alkalmazottal minden kazah régióban jelen van, és a 18. helyen áll a piaci részesedésben. A Heller-Forgó-féle hűtőberendezés szabadalmát birtokló magyar cég, az Enexio egy négymillió dolláros program keretében épít erőművi hűtőrendszert Kazahsztánban. Folyamatos a magyar szarvasmarha-kiszállítás, megindult a magyar kukoricavetőmag-előállítás ott. Ezenkívül előkészítés alatt állnak a nur-szultani kórházakba szállítandó ágyak, és a kazah értéktőzsde fejlesztésében is nagyon komoly magyar pénzügyi szakmai részvétel volt az elmúlt években.

Magyarország csatlakozni szeretne az Eurázsiai Fejlesztési Bankhoz, hogy újabb pénzforrásokat tudjon elnyerni magyar cégek számára az eurázsiai piacokon való még sikeresebb szerepléshez. Ebben támogatja Magyarországot a kazah kormány - mondta.

Hozzátette, a Wizzair júniusban újraindítja járatait Budapest és Nur-Szultan között, de tervezi egy olyan járat beindítását is Budapest és Peking között, amely útközben leszállna Nur-Szultanban.

A miniszter szerint oktatási területen is nagyot lépett előre a két ország, a kazah diákok számára a magyar felsőoktatásban felajánlott 250 helyre az idén már 1484 hallgató pályázott. Így már több mint ezer kazah hallgató tanul majd magyar egyetemeken. Kedden a legjelentősebb kazah egyetemen, a nur-szultani Eurázsiai Egyetemen megnyitják a magyar lektorátust, és szeptembertől megindul ott a magyar nyelv oktatása - közölte.

Kifejtette, az eurázsiai kapcsolatok fejlesztése egyértelműen európai érdekké vált, és ebben Közép-Ázsia fontos szerepet játszik, ezen belül pedig Kazahsztán az egyik főszereplő. Ezért Magyarország minden erejével támogatja az Európai Unió és Kazahsztán együttműködésének fejlesztését, és elkötelezettek a vízumkönnyítés mellett.

Magyarország üdvözli, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi főbiztosa lett a korábbi kazah külügyminiszter, Kairat Abdrahmanov, aki rendkívül korrekten áll hozzá feladatához a kárpátaljai magyar közösség szempontjából, érti a kárpátaljai folyamatokat. Látja a magyar nemzeti kisebbséget érintő folyamatos jogsértéseket - mondta Szijjártó Péter.

Muhtar Tileúberdi kazah külügyminiszter a sajtóértekezleten kijelentette: Magyarország közeli szövetségese Kazahsztánnak, és az egyetlen ország Közép és Kelet-Európában, amely egyúttal stratégiai partnere. „A két nép testvér, és a kipcsakok Magyarországon találtak menedéket” - jelentette ki. „Államaink között nincsenek nézeteltérések, és a legfontosabb nemzetközi kérdésekben álláspontunk egybeesik” mondta. Magyarország támogatja Kazahsztán minden kezdeményezését a nemzetközi porondon, ami kedvező feltételeket teremt a kapcsolatok fejlődéséhez - tette hozzá.

Tileúberdi megköszönte Magyarországnak, hogy a járvány kezdetén segített 400 kazah állampolgárnak hazatérni, valamint, hogy a Richter Gedeon gyógyszergyár decemberben humanitárius segítséget nyújtott Kazahsztánnak.

Szijjártó Péter a Nemzetközi Türk Akadémia arany medálja kitüntetést is átvehette.

A miniszter kiemelte, hogy a mély és bizalmi kapcsolat, illetve a kölcsönös megértés okait a kulturális identitáshoz való ragaszkodásban kell keresni. Ezzel összefüggésben felidézte, hogy a magyarokra úgy tekintenek, mint Attila kései leszármazottaira. Hozzátette, hogy a hun-türk eredetnek nagyon komoly irodalma van.

Felidézte, hogy a Nemzetközi Türk Akadémia három éve fogadta be a magyarokat soraiba. Mint mondta, ez idő alatt Magyaroroszág nagyon sok munkát fektetett abba, hogy szorosabbra fűzze kapcsolatait a Türk Tanács országaival. Hangsúlyozta, hogy ma már minden türk tanácsi tagországgal stratégiai partnerségi szinten vannak a kapcsolatok. Magyarország mindenhol nyitott képviseletet, és a Türk Tanács is megnyitotta képviseletét Budapesten.

A miniszter közölte azt is, hogy a kapcsolatok továbbfejlesztését szeretnék elérni, és ennek érdekében Magyarország támogatja a Türk Beruházási Alap és egy Beruházási Bank létrehozását.

Megjegyezte, hogy az együttműködés akkor lehetséges, ha annak az emberek közötti nagyon stabil kapcsolatok adják az alapját. Rávilágított: ennek kiváló jele az a tény, hogy 4938 fiatal jelentkezett a Türk Tanács tagállamaiból az idén magyarországi ösztöndíjra. Hozzátette, hogy ez hatszoros túljelentkezés.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a Türk Tanács tagországaival fenntartott jó kapcsolat kiválóan segíti a magyar keleti nyitás politikáját, amely igazi gazdasági és politikai sikertörténet volt az elmúlt tíz esztendőben.

Azzal folytatta, hogy minket sokszor hívnak a legnyugatibb keletieknek és a legkeletibb nyugatiaknak, ami lehet, hogy régen sértés volt, de ma már dicséret. Kiemelte, hogy Magyarország a kölcsönös tiszteletre helyezi a keleti világgal folytatott együttműködést. Leszögezte, hogy nem a kioktatás szándékával építjük ezeket a kapcsolatokat, nem fogalmazunk meg elvárásokat egymás belső ügyeivel kapcsolatban.

Mint mondta, több mint szimbolikus tény, hogy Magyarország az EU egyetlen tagállama, amely keleti és nyugati vakcinákat is felhasznál ahhoz, hogy megmentse saját állampolgárai életét és egészségét a világjárványban.

Szijjártó Péter egyben köszönetét fejezte ki a Nemzetközi Türk Akadémiának a türk örökség eredményes ápolásáért, a magyar ösztöndíjasok meghívásáért és azért, s hogy befogadta a Mándoky Kongur István turkológus és nyelvész hagyatékának részét képező szakmai könyvtárat.
    
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom