Külföld

Ausztria harmincezer adag vakcinával támogatja Csehországot

Ausztria harmincezer adag vakcinával támogatja  Csehországot - jelentette be pénteken Sebastian Kurz osztrák kancellár.

Ausztria harmincezer adag vakcinával támogatja Csehországot
Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinával töltött fecskendők oltáshoz előkészítve
Fotó: MTI/Balázs Attila

Ausztria Rudolf Anschober osztrák egészségügyi tárcavezetővel egyeztetve bilaterális úton segít a koronavírus elleni oltóanyaggal Csehországon - közölte Kurz. Mint mondta, nagyon kedvezően értékelik azt, hogy más uniós tagállamokból is hajlandóságot látnak erre.

Az európai uniós tagországok zöme megegyezett csütörtökön abban, hogy a lélekszámarányosan járó Pfizer/BioNTech-vakcinákból közel hárommillió adagot szolidaritásból szétoszt a koronavírus-járvány miatt „leginkább rászoruló” országok között; három tagállam - Ausztria, Csehország és Szlovénia - elutasította az egyezséget, ezért számukra a lélekszámarányosan járó mennyiség nem változik. Ausztria Csehország iránti szolidaritásból utasította el az egyezséget, mondván, északi szomszédjának is több oltóanyagra van szüksége, hogy megbirkózzon a súlyos járvánnyal.

Kurz bírálta a megállapodást mondván, hogy Csehországot különösen sújtja a járvány számos halálesettel és a fertőzöttek magas számával, de ennek ellenére nem kapott pótlólagos oltóanyagot az uniós vakcinaelosztás keretében. „Igazságtalannak és a szolidaritással ellentétesnek találjuk, hogy éppen Csehország nem kapna támogatást” - hangsúlyozta Kurz.

Az osztrák kancellár szerint néhány százezer dózissal orvosolni lehetett volna a helyzetet. Mint mondta, egy első javaslatban mintegy nyolcszázezer dózist különítettek volna el Csehországnak, de ebből aztán nem lett semmi. Kiemelte, hogy ha az egyes tagországokban lemaradás van a lakosság immunizálásában, úgy az rossz mindenki számára, mert a pandémiát csak közösen lehet legyűrni.

Az Európai Unió által lekötött vakcinákat mindig lélekszámarányosan osztják szét a 27 tagország között. Az unió 19 tagállamának nagykövetei azonban megállapodtak abban, hogy módosítják a kvótarendszert az év második negyedévében érkező, tízmillió adag Pfizer/BioNTech-vakcina esetében, amelyet a harmadik negyedévre lekötött százmilliós szállítmányból előre kap meg az Európai Unió.

A tízmillióból 2,85 millió úgynevezett „szolidaritási vakcinát” elosztják az öt ország - Bulgária, Horvátország, Észtország, Lettország és Szlovákia - között, amelyeknek legnagyobb szükségük van az oltóanyagra. Emellett ezek az országok megkapják a lélekszámarányosan is járó részt.
 

Kapcsolódó írásaink