Külföld

A kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről tárgyal ma Orbán Viktor Savkat Mirzijojev üzbég elnökkel

Sikeres a keleti nyitás politikája

Hivatalos látogatásra érkezett tegnap Üzbegisztánba Orbán Viktor kormányfő.

A kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről tárgyal ma Orbán Viktor Savkat Mirzijojev üzbég elnökkel
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel közölte: Orbán Viktor kedden Taskentben megbeszélést folytat Savkat Mirzijojev államfővel a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének lehetőségei­ről, de az aktuális világpolitikai kérdések is szóba kerülnek, mindenekelőtt a koronavírus-járvány elleni küzdelem és a válságból való kilábalás lehetőségei.

A miniszterelnököt egy üzletember-delegáció is elkíséri Üzbegisztánba, amelynek tagjai konkrét gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok lehetőségét keresik üzbég partnereikkel. Orbán Viktort tegnap a taskenti repülőtéren fogadta Abdullah Aripov üzbég miniszterelnök (képünkön Orbán Viktorral), később a magyar kormányfő koszorút helyezett el a taskenti függetlenségi emlékműnél.

A magyar–üzbég üzleti tanács tegnapi alakuló ülése előtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek elmondta, Magyarország és Üzbegisztán gazdasági és kereskedelmi együttműködése a bizonyíték arra, hogy megérte elindítani a keleti nyitás politikáját. Elmondta: bár tavaly a világgazdaságnak rendkívül rossz éve volt, a magyar–üzbég kapcsolatok fejlesztésébe fektetett munka bőségesen megtérült, hiszen egyetlen esztendő alatt 38 százalékkal nőtt Magyarország és Üzbegisztán kereskedelmi forgalma.

Kapcsolódó írásaink